Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sifo.jpg

"Nu vill väljarna ha mer besked"

Hur skall man tolka nedgången för S? Experterna ger dig svaret.

Ulf Bjereld, statsvetare i Göteborg och socialdemokrat

– S lyckades förhållandevis lätt få tillbaka stabiliteten efter partiledarbytet. Men de här siffrorna visar att det inte går att komma längre på den vägen. Det finns inte längre något att tjäna på strategin "att ligga lågt". Nu krävs hårt arbete fram till partikongressen 2013 som blir oerhört avgörande. Det sätter press på S att leverera konkreta politiska förslag.

Jonas Hinnfors, statsvetare i Göteborg som forskar på socialdemokratin

– När kaoset efter Juholt lade sig blev det en ström av väljare tillbaka. Socialdemokraterna vann mycket utan att behöva anstränga sig. Löfven var tydlig med färdriktningen. Han vann trovärdighet och ryckte åt sig initiativet när han talade om jobben. Nu måste det följas upp med mer konkretion. Men S är fortfarande aningen stukat och har haft svårt att samla sig i en del frågor, som vinster i välfärden. Samtidigt har Alliansen, som togs lite på sängen av S framgångar, börjat röra på sig och blivit en mer kraftfull motståndare. Det började med Reinfeldts sommartal.

Kerstin Alnebratt, styrelseordförande i Arbetarrörelsens tankesmedja

– Det kan vara en återgång till ett mer normalt läge efter det glädjeskutt opinionen tog, när Stefan Löfven kom in med sin trygghet och stabilitet. Väljarna uppfattade att partiet hittade tillbaka till klassisk socialdemokrati. Men det som återstår är att fylla på med innehåll i politiska sakfrågor. Där har Socialdemokraterna fortfarande lång väg att gå. Partiet har gett sig självt tid till att göra rätt den här gången. Det har varit en bra strategi, men nu vill väljarna ha mer besked.

Mest läst