Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Nu tar vi ansvaret"

  Breda samförståndslösningar i regionen. Det är den rödgröna minoritetens recept att hålla Sverigedemokraterna utanför.

  Det blir alltså fortsatt rödgrönt minoritetsstyre i Västra Götaland. Med två mandat från majoritet krävs överenskommelser med Alliansen om inte Sverigedemokraterna ska kunna påverka besluten med sina nio mandat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi tar nu ansvaret, sa Socialdemokraternas gruppledare Gert-Inge Andersson på tisdagseftermiddagens presskonferens.

  - Vi lägger fram förslagen och hoppas på att oppositionen hanterar detta på ett snyggt sätt. Jag tror att det finns en stor vilja hos exempelvis Folkpartiet att inte låta SD utnyttja sin vågmästarroll. Men om vi i vissa frågor inte är överens då är det fullmäktige som avgör.

  Folkpartiets gruppledare Jonas Andersson tycker inte att samförståndspolitiken fick en bra start.

  - Om de siktar på breda samförståndslösningar hade det inte varit fel att de berättat om sin överenskommelse på kommunstyrelsemötet som var en halvtimme innan presskonferensen.

  - Detta var annars den rimliga lösningen, säger Jonas Andersson. Det var säkert detta de siktade på i första hand, åtminstone Miljöpartiet och säkert Vänsterpartiet. De rödgröna har nu egen majoritet i nämnder och styrelser. Men de får svårt att finansiera de löften de ställt ut. Ekonomin ser inte så roligt ut kommande år.

  De rödgröna fortsätter på den politik och de riktlinjer som de kom överens om efter valet i höstas.

  - Det rödgröna samarbetet har fungerat bra, säger Vänsterpartiets gruppledare Sören Kviberg. Och valresultatet gav en tydlig signal om ett rödgrönt alternativ.

  Efter omvalet den 16 maj fick inget politiskt block någon egen majoritet. I stället hamnade Sverigedemokraterna i en vågmästarställning.

  Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlade i helgen med Folkpartiet som på måndagen meddelade att de hoppade av.

  S, MP och V fick sammanlagt 73 mandat vid omvalet. För en majoritet krävs 75 mandat.

  Den nya minoriteten kan få svårt att driva igenom vissa frågor som det stått strid kring i valrörelsen - bland annat fri tandvård upp till 25 år för ungdomar och enhetstaxa i kollektivtrafiken.

  Efter valet i höstas bildades ett rödgrönt minoritetsstyre med stöd av Sjukvårdspartiet, som i omvalet blev utslagna ur fullmäktige.

  Östra Göteborg

  HA badkarta test

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.