Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
faktum skiva 2 FW_1882301_1024 x 683 standard_2009356

Nu släpps nya Faktumplattan

Från Emil Jensen till Kikki Danielsson, som sjunger Aviciis låt Hey brother. Årets Faktumplatta visar på spänstig bredd – och det tack vare gatutidningens försäljare.

För några sekunder är det som att luften i Kristallfoajén på Stora teatern darrar till. Något träffar hjärtat, en textrad i all sin enkelhet: ”bara en hemlös och nu är hon död”. Hon som sjunger, har just nu provisoriskt tak över huvudet i ett så kallat referensboende. Hon heter Jasmin Carlsson och är till vardags Faktumförsäljare, står i Nordstan ”i närheten av Hemköp” och säljer gatutidningen. Nu medverkar hon också på nya Faktumskivan Det ordnar sig tillsammans med Joel Alme och Tomas von Brömssen.

Tillsammans framför de Mikael Wiehes svenska översättning av Bob Dylans Only a Hobo. Bara en hemlös. Här vid flygeln ändrar Jasmin dessutom texten bara en liten smula till: byter ut ”han” mot ”hon”. Jag ryser när hon sjunger vidare med erfarenhetens hela inlevelse:

”En tidning som täcke mot kyla och regn

En gatsten som kudde, trottoaren som säng

Ansiktet märkt av hur livet gått fram

Några hoptiggda slantar låg kvar i hennes hand

– I vanliga fall sjunger jag mest blues, jammar och hittar på mina egna texter. Men jag har inget eget band eller så, berättar hon efteråt.

För Jasmin Carlsson och andra försäljare av tidningen Faktum gör skivan stor skillnad. Förra året drog motsvarande album in 400 000 kronor till försäljarna.

– Sånt här bidrar till att jag klarar mitt dagliga bröd, det är vad det handlar om rent faktiskt.

Samtidigt vittnar Jasmin Carlsson om att försäljningen, åtminstone för henne, blivit betydligt sämre nu än bara för ett år sedan:

– Nu är vi så många som står och säljer saker, muggar och vad det nu kan vara, i vartenda gathörn. Jag tror att folk har börjat tröttna på det.

Samtidigt poängterar hon att Faktum är en så bra tidning att hon slipper känna sig som en tiggare:

– Innehållet gör att jag känner mig stolt.

Sångaren Joel Alme håller med:

– Att hemlösa där själva får komma till tals, och prata om sin vardag, är bara så mycket intressantare än om någon annan, utan den erfarenheten, pratar om samma sak. Gatan är heller inte så långt borta för någon av oss. Rätt var det är så befinner du dig där själv.

– Ja-a, nickar Jasmin Carlsson.

– Det kan räcka med en livskris för att du ska hamna där.

I kväll väljer Joel Alme Faktumgalan i Göteborg framför Grammisgalan i Stockholm, trots att han är nominerad till två Grammisar: som årets textförfattare och årets rockartist.

– Det är självklart för mig att det här går först. Det hade känts konstigt att sitta där i finkläder och veta att det här pågick samtidigt.

På kvällens gala, som direktsänds från Stora teatern på gp.se, framför han Weeping Willows låt The moon is my witness.

Årets Faktumskiva rymmer för övrigt en hel del mer oväntade möten och låttolkningar. Förutom Kikki Danielssons tolkning av Avicii sjunger exempelvis Tove Styrke och Lisa Nordström låten Dream on av Depeche Mode. Rickard Söderberg och Göteborg Wind Orchestra framför i sin tur Björks Hidden place.

På onsdag 24 februari sänder GP live från Faktumgalan på Stora teatern.

Mest läst