Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Nu ska taken blomma i Kvillebäcken

Bor du i lägenhet men vill ha trädgård? Veidekke tar nu trenden med takodling till Göteborg.

Det är Veidekke bostads nya hus i Kvillebäcken som ska få trädgård på taket. I storstäder som New York har fenomenet förekommit i flera år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Trenden kryper allt närmre Göteborg. Nu finns takodlingar i Köpenhamn och Malmö. Men så vitt vi vet blir vi den första i Göteborg, säger Olof Olausson, regionchef Veidekke bostad.

Exakt hur odlingen ska se ut kommer att bestämmas i samråd med de som ska flytta in i husets 81 bostadsrätter när det är färdigbyggt. Takodlingen väntas vara färdig 2015. Olof Olausson säger att det kan bli aktuellt med gräsmatta på en del av taket.

– Det kan bli som en riktig trädgård. Det ska absolut bli riktigt grönt, säger han.

Takytan är på 400 kvadratmeter och tanken är att ytan ska delas upp i ett antal små grönskande rum, så att flera sällskap ska kunna använda ytan samtidigt.

– Det ska bli en plats där boende ska kunna umgås och odla. En härlig dag ska man kunna sola eller sitta och spela spel eller vad man nu vill göra.

Hela området Kvillebäcken har ambitionen att bli en miljövänlig stadsdel. Odling på tak är en del i detta. Förutom att det är trevligt för de boende ser Olof Olausson andra kvaliteter.

– Vi vill bidra till det gröna i staden. Växtligheten ska kunna bidra till den biologiska mångfalden genom fågelholkar och vara en plats för bin och insekter. Och så producerar ju växter syre, vilket är bra ur ett klimatperspektiv.

Mest läst