Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Nu satsar charterbolagen stort på träningsresor

När resenärerna sviker, får charterbolagen hitta på andra lösningar. All inclusive med träning på schemat är den nya kassakon. Kanske något för den vars nyårslöfte är att börja träna.

Nytt år innebär för många ett nytt gymkort och en ambition att träna mer. Ett sätt att hålla löftet är att åka på en av alla träningsresor som researrangörerna erbjuder, och som sedan ett par år tillbaka är fasta inslag i reseutbudet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På Resia märker man tydligt hur intressependeln svänger, både genom att se vad kunderna efterfrågar och vad arrangörerna erbjuder.

- Kring 2011-2012 startade trenden på riktigt. Apollo var först år 2009, med sin anläggning Playitas på Fuerteventura. Sedan dess har utbudet utvecklats något enormt, säger Eva Moen Adolfsson, vd på göteborgsbaserade resebyrån Resia travel group.

Hösten 2013 färdigställde Apollo tre nya träningshotell i Phuket, på Gran Canaria och på Lanzarote. Inför sommaren 2014 kommer ytterligare två på Rhodos och Mallorca. Researrangören Ving samarbetar med gymkedjan SATS och erbjuder både träning på hotellen och speciella träningsresor.

Golfresor, skidresor och fjällvandring har svenskarna länge ägnat sig åt. Men nu finns det resor för alla möjliga intressen. Cykling i galet branta backar på Mallorca, vandring i bergen på Madeira, gruppträning med Blossom Tainton i Portugal, yogaresa till Bali eller uppladdning för Göteborgsvarvet på Fuerteventura. Och det är inte bara de traditionella researrangörerna som anordnar aktiviteterna - flera gym anordnar träningsresor, och många hälsotidningar erbjuder sina läsare att köpa biljetter till resor med fokus på gruppträning och välbefinnande.

Sport- och träningsresor är helt enkelt stort. Och ekonomiskt gångbart, trots att resorna kostar mer än en vanlig charter. Runt 10 000 kronor kostar träningsresorna till soliga öar i Europa, med all inclusive och träning i en vecka.

- Det är lönsamt att arrangera träningsresor, säger Eva Moen Adolfsson. Lönsamhet för ett charterbolag betyder full beläggning, alltså fulla plan och hotell. Problemet de har haft de senaste åren är att folk sätter ihop sina resor själva. När de vanliga flygbolagen började flyga till charterorter blev det möjligt att plocka ihop hela resan själv, och då blev charterbolagen tvungna att öka värdet på paketeringen.

Nyckeln till att öka värdet tycks vara att erbjuda något mer än sol och bad. Att det blev just träningsresor som slog är kanske ingen slump:

- Det är knappt socialt accepterat att säga att man inte tränar. De flesta tränar, och ser det som en del i välbefinnandet, säger Eva Moen Adolfsson.

Maria Lexhagen, turismforskare vid Etour, Mittuniversitetet, har en liknande förklaring:

- Jag kopplar det till en trend som handlar om att värdesätta träning och hälsa. Men det går också att koppla träningsresorna till att vi reser allt mer, och lägger mer pengar på våra resor, säger hon.

Förra året gjorde svenskarna över 14 miljoner utlandsresor, och utlandsresandet har på tio år ökat med 38 procent.

- Vi åker kanske inte längre bara på en resa om året, utan flera, och då finns det utrymme för lite mer speciella resor. Man kanske åker på en längre semesterresa, en weekend och en träningsresa, säger Maria Lexhagen.

En annan anledning till att träningsresandet ökar kan vara att vi inte längre bara reser för att komma bort eller koppla av.

- Det finns en tanke om att resor kan förändra ditt liv. Vi passar på att göra olika hälso- och livsåtgärder på semestern. När man är på en tillrättalagd plats, där boende, mat och allt annat är ordnat, så ökar kanske sannolikheten för att man ska hålla i förändringen när man kommer hem. Även om det förstås är upp till var och en om man gör det, säger Maria Lexhagen.

Eva Moen Adolfsson tror att träningsresorna är här för att stanna.

- Absolut. De kommer att öka, även om ökningstakten kanske kommer att minska. Bara en sån sak som att alla hotell i dag måste ha gym, det kräver resenärerna. Och då menar jag inte en cykel och en skivstång, utan folk vill kunna träna som vanligt på semestern.

Är det helt kört för den som vill slappa på semestern?

- Man måste ju inte vara hyperaktiv hela tiden, bara för att träningen erbjuds. Man kan träna på morgonen och läsa en deckare i solen resan av dagen. Jag tycker detta är ett jättebra sätt att tillbringa semestern, och det är inte bara för de supertränade, säger Eva Moen Adolfsson.

Bild - 2
Mest läst