Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage-bruce
Det dröjde inte många minuter efter att biljetterna till Bruce Springsteen på Ullevi tog slut innan det dök upp mängder på andrahandsmarknaden.

Nu säljs Springsteenbiljetter - för 5000 kronor

Det dröjde inte lång tid efter att biljetterna till Bruce Springsteen på Ullevi tog slut innan det dök upp mängder på andrahandsmarknaden. Redan vid lunchtid vimlade det av biljetter - till rejält höjda priser.Det här är tyvärr inget nytt, säger Kristofer Åkesson, kommunikationsansvarig på Live Nation.

Den auktoriserade återförsäljaren Ticnet tog 995 kronor för ståplatserna närmast scenen när biljetterna till Bruce Springsteens konserter på Ullevi i juni släpptes på torsdagen. På sidan Biljettshop kostade samma platser hela 4995 kronor - bara minuter senare. Ticnet tog 995 kronor även för de dyraste sittplatsbiljetterna på Ullevi. På Biljett 24 kostade samma platser 2995 kronor.

- Det här är tyvärr inget nytt, säger Kristofer Åkesson, kommunikationsansvarig på Live Nation som arrangerar konserterna med Bruce Springsteen.

- När efterfrågan är större än vad det finns biljetter så finns det aktörer som på olika sätt utnyttjar systemet och utnyttjar fansen, säger han.

Men att andrahandsförsäljning går ut på att utnyttja fansen är något som inte alla håller med om. Biljett 24 menar att de erbjuder en tjänst för de fans som inte har möjlighet att stå i kö utanför biljettkontor och tillbringa timmar framför datorskärmen:

- Konsumenterna har olika förutsättningar. Vissa kan lägga ner tid på att köpa en biljett till ordinarie pris, men inte alla. Vi finns där för den kundgruppen, säger Daniel Lindblom, vd på Biljett 24.

Han menar att deras höga priser beror på att tjänsten går ut på att alltid kunna erbjuda biljetter - samtidigt som deras andel är liten. Enligt honom själv kommer Biljett 24 att köpa och sälja uppskattningsvis en procent av den totala arenakapaciteten på Ullevi fram till och med evenemangsdagarna.

Han passar också på att dela ut en känga till Live Nation och Ticnet, som han menar har en monopolistisk ställning när det gäller biljettförsäljning till konserter i hela världen, och som många gånger tidigare har riktat kritik mot andrahandsförsäljning:

- De har köpt två av världens största andrahandsbolag, Tickets now och Seatwave, för att bli av med konkurrens. Och så säljer de "platinumbiljetter" till dyra priser. Jag tycker att det är hyckleri, säger han.

Nu finns inte Tickets now och Seatwave på den svenska marknaden i dag, låter Live Nation hälsa. Inte heller finns "platinumbiljetter" till just Bruce Springsteens konserter. Men Live Nation erbjuder dem vid vissa evenemang.

- Vi vill att artisterna ska få möjligheten att ta del av det marknadsvärde som dessa fåtalet biljetter med dynamisk prissättning innebär, istället för att pengarna går till aktörer som Biljett 24 som inte har något som helst med evenemanget att göra, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

Han tycker att problemet med andrahandsförsäljare just är att de marknadsför att de har biljetter till konserter där biljetterna inte existerar eller ens är släppta och inte erbjuder någon trygghet eller garanti för kunden att kunna verifiera biljetterna som giltiga.

- De här oseriösa aktörerna menar att de erbjuder en tjänst, men tjänar stället stora pengar på fans bekostnad och på evenemang som de inte har något med att göra, säger Kristofer Åkesson.

Biljett 24 förnekar att deras tjänst skulle vara opålitlig:

- Vi levererar alltid 100 procent av de biljetter vi säljer, säger Daniel Lindblom på Biljett 24.

Mest läst