Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nu kan du ta båten till Bohuskulturen

  Ett lyft för Bohusläns bästa besöksmål. Det är tanken med Kulturbåtarnas nya rutt mellan Göteborg och Strömstad som börjar trafikeras i sommar.

  Det tog 50 år. Men snart går det skärgårdsbåtar mellan Göteborg och Strömstad igen. Eller en båt i alla fall, det nyligen ombyggda fartyget M/S Nya Skärgården.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Hon är byggd precis efter ritningarna från 1915, fast med gammalt skrov och ny teknik. Ni ser väl så fin hon är, säger en stolt Dick Andréasson, grundare och delägare av företaget Kulturbåtarna, som ligger bakom satsningen.

  Han för handen över en av de många mörka trästolarna i salongen på andra däck. Här uppe ska gästerna kunna sitta och äta lunch, ta en öl i baren eller bara blicka ut mot den bohuslänska naturen medan båten tuffar fram längs sin väg mellan Göteborg och Strömstad.

  En tur som tar tre dagar, om man vill åka med hela vägen, men då ingår också en rad stopp och strandhugg längs rutten.

  För den som kliver på båten vid Maritiman i Göteborg, mitt emellan kasinot och operan, blir första anhalt Strandverkets konsthall på Marstrand. Därefter kör båten vidare till (eller lägger sig nära) bland annat Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn, Havets Hus i Lyskil, Nordens Ark vid Åbyfjorden, Vitlycke museum och Tanums världsarv nära Grebbestead innan slutmålet Strömstad nås.

  – Vi tror att många äldre som kanske har seglat hela sitt liv gärna åker med oss och bara njuter av att kunna sitta på däck och spana ut över den vackra skärgården, säger Dick Andréasson som närmast bubblar av entusiasm.

  Men även de kulturarbetare som var med vid gårdagens pressträff på M/S Nya Skärgården tror mycket på idén om att låta besökarna anlända via skärgårdsbåten.

  – Jag tycker det är en underbar idé. Och jag tror inte minst att många utländska turister lockas av att åka skärgårdsbåt till olika museer, säger Inger Persson vid Vitlycke museum i Tanum.

  Även Nordens Ark räknar med att tillströmningen av besökare ska få ytterligare en skjuts av Kulturbåtarna, även om de inte kommer att lägga till precis intill djurparken vid Åbyfjorden.

  – Båten stannar vid bryggan i Smögen men där står bussar och väntar och det är bara en kort sträcka att åka, säger Jenny Magnusson från Nordens Ark.

  Däremot kommer Kulturbåtarna att lägga till precis i anslutning till Havets Hus i Lysekil.

  – Det känns jätteroligt! Vi har en egen brygga så det blir perfekt, säger Maria Jämting som också räknar med ett besökslyft för Havets Hus när Kulturbåtarna väl börjar köra i juli.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.