Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Nu kan du bli ägare till en nobelprismedalj

Har du alltid drömt om att ha ett nobelpris i fysik men inte riktigt klarat av matematiken? Då finns det nytt hopp. Nu kommer en nobelprismedalj från 1975 ut på auktion.

– Det är det som är roligt med en pantbank, man kan få in allt mellan himmel och jord, säger Peter Sundström, VD för Pantbanken Sverige, som är de som auktionerar ut medaljen på 18 karats guld.

1975 fick Ben R Mottelson nobelpriset i fysik tillsammans med Aage N Bohr och Rames Rainwater för upptäckten av sambandet mellan kollektiva rörelser och partikelrörelser i atomkärnor. Nu har Bens medalj hamnat i Pantbanken Sveriges ägo, eftersom ägaren av den inte betalat av sina lån.

– Det är ju sekretessbelagt vem ägaren är, men jag kan säga att det inte är nobelpristagaren som pantsatt den. Nobelpristagare hamnar sällan i trångmål, säger Peter Sundström.

Medaljen har varit ute på auktion en gång tidigare men då hann ägaren ångra sig och betalade tillbaka sina räntor till Pantbanken. Intresset fanns där redan då även fast medaljen inte var ute på auktion särskilt länge. Men nu tror Peter Sundström att den kommer bli såld.

– Den läggs ut på auktion i dag och kommer finnas på internetauktion fram tills den 10 februari, säger han.

Normalt sett är det väldigt ovanligt att saker som nobelpris finns ute på marknaden på detta vis. De flesta medaljer brukar hamna på museum via välgörenhetsauktioner eller liknande från den ursprungliga ägaren.

Bild - 2
Medaljen, som är i 18 karats guld, är snart till salu.
Mest läst