Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Vancouver inspirerar, det berättar Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nu blir Göteborg en modern storstad

  Melbourne, Wien och Vancouver. Moderna städer som ofta hamnar högt på listorna över världens bästa städer att leva och bo i. Samtliga är storstäder med puls och med väl utvecklad infrastruktur som det är lätt att ta sig fram i. Nu är det Göteborgs tur.

  Varje år släpper The Economist Intelligence Unit en global ranking över världens bästa städer att bo i. När EIU gör sin bedömning jämför man 140 städer och man tittar bland annat på utbildning, kultur och miljö och infrastruktur, där kollektivtrafiken är en del av bedömningen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  ”Många bra alternativ”

  – Om man tittar på Melbourne, Wien och Vancouver, som ligger i topp i den senaste rankingen, så är det städer med väl utvecklad kollektivtrafik med en stor mix av olika transportmedel. Det finns helt enkelt många bra alternativ till bilen, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

  Upptäck framtidens kollektivtrafik i Göteborg

  Den kanadensiska staden Vancouver framhålls ofta som ett globalt föredöme när det kommer till stadsutveckling och har lyckats främja ett urbant levande stadsliv trots en relativt stor befolkningsökning. Mellan 1971 och 2016 växte staden från 426 000 invånare till 631 000.

  Enorm utveckling på gång

  Göteborg kommer fram till 2035 att uppleva en liknande befolkningsutveckling som Vancouver. Uppskattningsvis 200 000 människor kommer att ha flyttat till staden med omnejd.

  – Göteborg som stad kommer att utvecklas enormt de närmaste åren och staden kommer att vara i ett stort behov av en utbyggd kollektivtrafik. Inte bara för att det kommer att behövas att fler åker tillsammans när staden med omnejd expanderar. Utan också för att Göteborg ska bli en modern och attraktiv stad för människor att leva och bo i, säger Camilla Holtet.

  Hon fortsätter:

  – Där har vi på Västtrafik ett jättejobb att göra. Om vi ska få människor att resa mer hållbart så måste vår självklara ambition vara att det ska vara så enkelt och modernt som möjligt. Man ska inte behöva ge upp en livsstil. Därför jobbar vi med att dels förenkla våra egna tjänster och dels med att utveckla nya tjänster tillsammans med andra aktörer, till exempel bilindustrin och tech-branschen.