Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu blir det billigt att snacka i telefon utomlands

Trött på att behöva stänga av mobildatan utomlands? Snart är det ett minne blott. 2017 försvinner roamingavgiften inom EU - och redan den 30 april i år blir det billigare att använda mobilen på semestern. – Man ska kunna använda sin smarta telefon eller pekplatta på samma sätt som hemma, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) till Aftonbladet.

Många svenska turister har fått lära sig läxan den hårda vägen när de kommit hem från ett par veckors sol och bad enbart för att mötas av en saftig telefonräkning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu vankas det bättre tider för alla mobiltelefonanvändande turister inom EU, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har alla varit med om att man varit ute på semester någonstans där man tar ett perfekt kort som man vill dela med sina nära och kära hemma i Sverige. Men sedan har man inte vågat slå på roamingen för man har fått råd om att det är dyrt, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) till Aftonbladet.

Roamingavgiften betalas när man använder sin svenska mobiltelefon utomlands för att ringa, ta emot samtal, skicka sms eller surfa via ett mobilnät. Oftast tar en lokal operatör betalt av ens operatör i Sverige, som i sin tur skickar vidare kostnaden till en.

Enda lösningen för den som velat använda internet billigt har hittills varit att hitta ett café eller en galleria med tillgång till wifi men snart ska man alltså inom EU kunna använda surf precis som här hemma.

– Man ska kunna använda sin smarta telefon eller pekplatta på samma sätt som man är van vid hemma. Målet är också att det ska bli precis som hemma, det här ett stort steg på vägen dit, säger Mehmet Kaplan till Aftonblodat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.