Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Nu börjar nedräkningen till supervalåret 2014

Det är som vanligt med Almedalsveckan – rekordår! Hittills har organisationer, företag och partier fått 2 274 arrangemang godkända. Förspelet till supervalåret 2014 börjar här och nu.

Fack, näringsliv och andra lobbyister är därför inte bara här för sin egen skull. De vill så snart som möjligt basunera ut vilka frågor de vill att partierna skall prioritera nästa år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte oväntat präglar jobb och arbetsmarknad många av Visbyseminarierna. Det är som det skall vara. För i den senaste SOM-rapporten är arbetsmarknad det samhällsproblem som bekymrar oss mest.

I SOM-undersökningen är det också utbildning och vård som oroar. Så är det också massor av seminarier som berör de båda områdena. Även EU-frågor tar plats. Inte för att de hör till de mera prioriterade frågorna för svenskar, tvärtom. Men nästa år är det val till EU-parlamentet, innan kampen börjar om makten i landet, i kommuner och landsting.

Ännu är påtryckarcirkusen under uppbyggnad. Det är bara 32 event rapporterade under den första dagen. Först på Almedalens scen i år är Kristdemokraterns Göran Hägglund. Han avslutar Apostladagen, 30 juni.

Hon som sedan flera år spinner nätet för alla arrangörer, Karin Lindvall, har ett sjå att ge utrymme åt alla. Så tufft att till och med en ruin, Sankta Katarinas 650 år gamla kyrko­ruin, utnyttjas.

Ur de betydligt yngre byggnaderna – kongresscentret, biblioteket och högskolan – går folk ut och in på väg till och från seminarier. Varenda vrå är upptagen för debatt, föredrag och diskussion.

På den backiga Hästgatan parkerar sig flera organisationer inne på gårdar. Bra miljö om vädret är nådigt.

För dem som samlar på stickers, flyers, broschyrer eller är sugen på en karamell är den här veckan i Visby ett paradis. Gå till Donnersgatan, eller ännu hellre, Donners plats. Stå bara stilla, kolportörerna surrar som sommarflugor kring alla som inte tycks ha något särskilt för sig.

Just på Donners plats sker politiska happenings varje år. Det var där Gudrun Schyman (Fi) brände upp 100 000 spänn 2010.

Vad som blir stand up politics i år? Nej, pass på den. Överraskningen är ju själva poängen.

Intill ligger Hotell Wisby, fyra packhus som konverterat, det äldsta närmare 800 år gammalt. Där bor flera av högdjuren. Det, liksom alla andra Visbyhotell på sajten hotelscombined.se, är utsålda. Det var på Hotell Wisby som Sven Otto Littorin (M) på en morgontidig presskonferens berättade att han fått nog av mediernas rapportering om hans privatliv. Han lämnade posten som arbetsmarknadsminister där och då.

När seminariefriden lägger sig på kvällen samlas många på Donners Brunns uteservering. Mycket rosévin blir det. Och de almedalsavspända påtryckarna och makt­havarna blir ännu mer casual. Fritidsklädseln blir ännu friare. Shorts, sandaler och t-shirt är helt ok. En färgglad pullover över axlarna är aldrig fel på det här vattenhålet.

När solen går i vila i Östersjön vid 22-tiden är det är det tio timmar kvar tills seminariekarusellen snurrar igen.

FAKTA Detta händer i veckan

Söndag 30 juni
Kristdemokraternas dag. Göran Hägglund talar.
Debatt om Den skandinaviska modellen med bland andra Ingvar Carlsson, före detta statsminister.
Antal arrangemang under dagen: 32

Måndag 1 juli
Sverigedemokraternas dag. Jimmie Åkesson talar.
Miljöpartiet och Centerpartiet har ekonomiskt seminarium.
Antal arrangemang under dagen: 408

Tisdag 2 juli
Miljöpartiets dag. Gustav Fridolin talar.
Sverigedemokraterna har seminarium om könsbetingat våld.
Antal arrangemang: 568

Onsdag 3 juli
Moderaternas dag. Fredrik Reinfeldt talar.
Sveriges stadsmissioner har seminarium om fattiga barn och socialt utanförskap.
Antal arrangemang under dagen: 566

Torsdag 4 juli
Vänsterpartiets dag.
Jonas Sjöstedt talar.
Moderaterna har ekonomiskt seminarium lett av finansminister Anders Borg.
Socialdemokraterna har ekonomiskt seminarium med bland andra Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson.
Antal arrangemang under dagen: 452

Fredag 5 juli
Folkpartiets dag.
Jan Björklund talar.
Socialdemokraterna i Göteborg håller i seminarium med titeln Folkomröstning i Göteborg. Därför behövs det västsvenska infrastrukturpaketet. Medverkande är bland andra Anneli Hulthén.
Antal arrangemang under dagen: 210

Lördag 6 juli
Centerpartiets dag.
Annie Lööf talar.
EU-kommissionen och Europaparlamentet håller seminarium om mediernas bevakning av EU-frågor.
Antal arrangemang under dagen: 48

Söndag 7 juli
Socialdemokraternas dag.
Stefan Löfven talar.
Antal arrangemang under dagen: 10

Mest läst