Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nu öppnas hemligt fort

  Martin Tilander har en titel på visitkortet: Chef Oscar II Fort. På lördag öppnar portarna till de hemliga rum som är hans vardag. Samtidigt har han en dröm - att hitta fortets försvunna skatt.

  För en dag låser Statens fastighetsverk upp några av landet hemligaste försvarsanläggningar. På Oscar II:s Fort, på Västerberget, får allmänheten även tillträde till bergrum som inte visats tidigare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är en pärla som få känner till. Vi har ingen annan anläggning som ligger så centralt, säger fastighetsverkets tekniske förvaltare Staffan Larses.

  Fortet byggdes för att skydda inloppet till Göteborg och stod klart 1907. Kanoner i pansarkupoler eller självsänkande lavetter var riktade mot havet. Utrymmen för 300 man hade sprängts ner i berget. En labyrint av flera hundra meter gångar förband expeditioner, logement, mässar, förråd och andra skrymslen i detta för dagsljuset slutna samhälle.

  "Skölden mot väst"

  Under andra världskriget flyttades kanoner och batterier ut till moderna eldställningar i skärgården. Bara en stab fanns kvar. 1955 stängdes Oscar II:s Fort, "Skölden mot väst", och började förfalla.

  Men Statens fastighetsverk har efter hand öppnat delar försvarsverket, medan entusiaster som Martin Tilander gjort det till en hjärtesak och guidar specialintresserade sällskap.

  - En grupp engelsmän kom hit, de var här i tio timmar, sedan åkte de ut till flygplatsen och åkte hem, säger Martin Tilander när vi går runt i råkalla och fuktdrypande korridorer och ser de märkliga senapsgula grottstensformationer - stalaktiter - som har bildats i väggar och tak.

  Ett rostigt proppskåp ger vittnesbörd om hur åren passerat.

  Ovan jord, på det mossbelupna berget, i det bländande solljuset, ser vi ut mot havet längs kanonrören på de 24 centimeters pjäserna som återigen finns på plats. Segelbåtar kryssar nere vid Långedrags marina och vi får veta att kanonerna hade en räckvidd på flera mil.

  Martin Tilander säger att "Oscar" - det är så han kallar fortet - pratar till honom.

  - Men man måste lyssna säger han.

  Rykte om okänd fotoskatt

  Många pusselbitar om fortets historia saknas dock. Martin Tilander hoppas på ett rykte om att det finns en okänd fotoskatt. 1955 ska 50 kilo negativ ha lämnats över till krigsarkivet. Men de har inte gått att spåra.

  - Ryktet säger att det är fotodokumentation av fortets hela historia, och då måste det även vara glasplåtar. Vi väntar på att hitta dem.

  En väg till fortet går via militären på Käringberget. Där hålls på lördag Garnisonens dag, med uppvisningar, övningar, information och underhållning.

  - Vi finns för allmänheten och vill visa upp vad vi gör, säger garnisonschefen Mikael Åkerström.

  Ett syfte är rekrytering. Sedan värnplikten avskaffades i fredstid måste försvarsmakten locka personal i konkurrens. Det ges prov på nu på lördag: bevakningsbåtkompaniet genomför fysiska tester av sökande till gruppbefäl, soldater och sjömän.

  Det har nog inte hänt inför publik tidigare.

  Fotnot: För mer information www.hemligarum.se och www.forsvarsmakten.se/fomedc/Goteborgs-garnison/Garnisonens-dag-i-Goteborg/

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.