Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu är det nära – Victoria på BB

Kronprinsessan Victoria är på Karolinska sjukhusets förlossningsavdelning i Solna för att föda barn. Prins Daniel finns vid hennes sida.

Victoria kom till sjukhuset klockan 00.50 natten till torsdagen. Hon färdades från Haga slott till det närbelägna universitetssjukhuset i en av hovets ordinarie personbilar. Enligt uppgift var det en silvergrå Mercedes, som följdes av flera Säpobilar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Allting är normalt. Det finns inget onormalt. Vi har haft hög beredskap för detta, berättar hovets informationschef Bertil Ternert.

Victoria och prins Daniel togs emot på sjukhusets ordinarie förlossningsavdelning. Där har de ett eget rum, och det finns även personal tillgänglig.

– Där vidtar nu normala rutiner, berättar Ternert.

Inriktningen är att kronprinsessan ska föda på vanligt sätt och inte med kejsarsnitt.

– Det är planerat en normal förlossning kan man säga, säger Ternert.

Medicinskt beslut

Kronprinsessan åkte till sjukhuset sedan det fattats ett medicinskt beslut om att det var dags.

– Beslutet är fattat i samråd med personal som ska vara med under förlossningen, berättar Ternert utan att gå in på detaljer.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia var på Drottningholms slott när de nåddes av informationen om att Victoria och prins Daniel åkt till förlossningsavdelningen. Men kungaparet väntas inte till sjukhuset, enligt Ternert.

Riksmarskalken har, enligt Ternert, även informerat statsminister Fredrik Reinfeldt.

TT:s reporter på sjukhuset beskriver natten som en "lugn väntan" på nedkomsten. Poliser och väktare syns här och var, liksom representanter för hovets och sjukhusets presstjänst. Då och då kan man se polisbilar cirkulera utanför.

Journalister och andra representanter för medier samlades snabbt i entréhallen. Efterhand, som timmarna drog sig mot morgon, blev de alltfler.

Peter Asp, KC-befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, vill inte gå in på några detaljer om polisarbetet kring sjukhuset.

– Men det är en ganska liten insats, som är inriktad på att se till att de som behöver komma till sjukhuset kan göra det, säger han.

Hålla nyfikna borta

Asp beskriver stämningen som "jättelugn". Men om det blir hårdare tryck senare finns möjligheten att spärra av sjukhusområdet.

– Det finns en plan enligt polislagens 24:e paragraf som säger att vi kan hålla nyfikna borta, berättar Asp.

Nedkomsten har, enligt vad hovet uppgett, varit beräknad till "början av mars". Men redan förra veckan spärrade Karolinska av parkeringsplatser i närheten av förlossningsavdelningen, för mediernas sändningsbussar. Även polisen har rekognoscerat vid sjukhuset, där kronprinsessan själv föddes för snart 35 år sedan.

Victoria gjorde sitt sista officiella framträdande före förlossningen så sent som i tisdags. Hon mötte då – tillsammans med prins Daniel och kungaparet – Finlands president Tarja Halonen på Stockholms slott.

Lunchen med Halonen var det sista officiella åtagandet före nedkomsten.

– Kronprinsessan har inga fler programpunkter med medier närvarande, men hon kan fortfarande till exempel ha möten på slottet, sade hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.