"Nu är det dags för en ny digital stambana"

Digitaliseringen kommer att förändra svensk industri. Johan Stahre förklarar vikten av att Sverige hakar på – och varför vi behöver en tv-serie som utspelar sig i industrin.

ANNONS
|

Vad är industri 4.0?

– Begreppet kommer från Tysklandoch handlar om digitaliseringav industrin. Sverige, Kina, USAoch resten av världen har följt efteroch skapat egna versioner avdigitaliseringsstrategin.Det är nu englobal tävling vem som kommeratt lyckas utnyttja den nya teknikenallra bäst.

Hur viktigt är det att jobba uppkopplatoch digitalt?

– I dag är det viktigt, om fem ellertio år kommer det att vara helt avgörandeför i stort sett alla företag. På1800-talet byggdes järnvägar somgjorde att vi kunde transporteramalm från Norrland till Europa därman skrek efter stål. Sverige hadealdrig blivit en stor industrinationutan järnvägen. Nu är det dags fören ny digital stambana. Det finnsingen bransch som kan stå utanför.En av de starkaste digitaliseringstrendernafinns faktiskt inom jordbruket.Drönare och satelliter kanövervaka skog och mark. Bildernaanvänds sen inför skörd och avverkning.Med digitaliseringen kan manockså styra skogsmaskiner på distansi svår terräng.

ANNONS

På Chalmers har ni jobbat längemed digitalisering. Ni bjuder ocksåin företag att ta hjälp av er medsina problem. Hur då?

– Vi hjälper stora och mindreföretag med olika typer av produktionsutveckling.Vi har testat att avlastapersonalen med hjälp av robotaroch annan teknik. I ett projektkunde forskarna minska antalet feli monteringen med 50 procent, baragenom att se till att montörerna fickinstruktioner via telefonerna i ställetför via lappar. De som monteradetyckte det var jättebra och vi troddeatt företaget skulle införa teknikennär forskningsprojektet var över,men så blev det inte.

Varför inte?

– Några mellanchefer tyckte att”men vadå, ska montörerna ha merinformation än vi?”. Digitaliseringhandlar inte bara om teknik. Denförändrar mycket i organisationen.Vissa roller får nytt innehåll ochkanske till och med försvinner. Manrubbar många cirklar.

Hur många jobb kommer attförsvinna i samband med digitaliseringen?

– Åsikterna går isär. Vissa forskaresäger att 50 procent av jobbenförsvinner. Förra året uppskattadeOECD det till nio procent. Manblandar ofta ihop begreppen yrke,arbetsuppgift och jobb. Jobbenvarierar med konjunkturen. Medtiden kommer några få yrken attförsvinna, fast de allra flesta yrkenakommer att förändras och så har detalltid varit.

Hur bra eller dåligt är Sverigepå industri 4.0 jämfört med Tyskland?

– Vi ligger ganska bra till! Tysklandär ett föregångsland, men Sverigeär extremt digitaliserat. Vi liggeri topp i Europa tillsammans medDanmark, Finland och Schweiz. Viligger också i topp när det kommertill innovationsförmåga, tillväxtoch produktivitet. Sverige är ett litetland, vi har lika många invånaresom en kinesisk stad. Ändå har vitio–tolv världsledande företag inomen rad olika branscher. Tyvärr ledervi också EU-statistiken med flestpersoner över 60 år som fortfarandejobbar.

ANNONS

Varför är det ett problem?

– Industrin har problem att hittafolk som kan och vill jobba. Vi hardessutom för få ungdomar som taröver efter pensionärerna. Vi kommeratt behöva all digitalisering vikan skapa för att ersätta personaloch det kommer ändå inte att finnastillräckligt med kunnig personalom några år. Nästa eller nästnästaval kommer kanske att handla omhur vi kan få hit människor i ställetför hur vi kan bli av med dem.

Vad gör ni för att öka intressetför industrin?

– Produktion är ett viktigt områdepå Chalmers och vi gör mycket.Vi ökar nu kraftigt inom områdetindustriell digitalisering. Vi har fåtten generös donation från Stenastiftelsenoch kan bygga Stena IndustryInnovation Lab i nya lokaler påLindholmen. Det blir en fantastiskmöjlighet för företag, startupföretagoch forskare att testa nya idéer. Detblir också ett sätt att demonstreraför ungdomar hur spännande industrinkan vara. Det är inte så mångasom har varit inne i en fabrik. Dessutomväntar jag fortfarande på den första tv-serien som utspelar sig iindustrin. Det finns många filmerom sjukhus och ungdomar vet merom vad en rättspatolog gör än vaden ingenjör gör. Det är synd.

ANNONS