Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild
Mohsen Shahroozi berättar för sina åttaåriga tvillingsöner Benjamin och Daniel om traditionerna kring det persiska nyårsfirandet.

Now rooz firas med utställning

På tisdagen börjar firandet av det persiska nyåret med eldfesten. Röhsska museet visar just nu en utställning om now rooz.

I veckan kommer över 200 000 människor att samlas runt om i landet för att fira det persiska nyåret, now rooz. Nyårsafton är på lördag och på tisdagen drar firandet igång med eldfest på Heden.

I helgen invigdes en utställning på Röhsska museet om de mer än 3 000 år gamla nyårstraditionerna. Där visas folkdräkter och ett dukat festbord, där alla saker enligt traditionen börjar på bokstaven s.

Mohsen Shahroozi är från Iran och en av dem i Göteborg som kommer att fira i veckan.

- Hemma dukar vi fram ett bord med saker som börjar på s och äter traditionell mat. Bland annat örtris och fisk kryddat med speciella kryddor och barnen får presenter, säger han.

När Mohsen Shahroozi kom till Sverige för 26 år sedan fanns inga av de persiska specialiteterna att köpa i mataffärerna. Men mycket har förändrats.

- Numera är det inga svårigheter att få tag på varorna och man kan fira nyår på allmän plats, säger han.

De åttaåriga tvillingsönerna Daniel och Benjamin är med honom på utställningen.

- De har aldrig varit i Iran, men jag tycker att det är viktigt att de får veta vad nyårsfirandet handlar om, säger han.

Och allihop ser de fram emot eldfesten på Heden.

- Folk med olika nationaliteter kommer hit för att uppleva den kulturella gemenskapen. Den betyder jättemycket, säger Mohsen Shahroozi.

Tisdag 16 mars

Heden klockan 17:00: Eldfest med eldshow och dans på glödande kol, dans, dj, mat, fyrverkerier.

Lördag 20 mars

Göteborgs konserthus, Stora salen klockan 19:00. Festkväll med standup, musik och dans. Özz Nûjen är konferencier.

Casino Cosmopol. Livemusik, DJ och dans. Dessutom en buffé med persisk mat.

Utställningen Now Rooz på Röhsska museet pågår till och med den 18 april. En rad arrangemang som öppna visningar, barnvagnsvisning, pensionärsträff och sagostunder med Now Rooz-sagor anordnas under utställningsperioden.

Mest läst