Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Landvetter interiör

Notan för fyra av mannens utvisningsförsök: en miljon kronor

Med ökad takt och chartrade flygplan kan 80 000 asylsökande som kom i fjol utvisas till sina hemländer, enligt regeringen. Men det kan vara enklare sagt än gjort, rapporterar GT, som har träffat en man i Göteborg.Fyra gånger på ett år har myndigheternas försökt utvisa honom till Sudan, och notan för detta ligger nu på nästan en miljon kronor.

Chartrade privatflygplan har använts för att försöka föra hem mannen ensam från Sverige, detta enligt GT, som även kan rapportera att notan för bara ett av försöken landade på 629 869 kronor. Vid just den resan kom han till Sudan – men planet fick återvända eftersom de sudanesiska myndigheterna inte godkänt mannens id-handlingar – men i övriga tillfällen har det handlat om avbokningsavgifter på mellan drygt 60 000 och upp till nästan 150 000 kronor.

Det är Kriminalvårdens transportenhet som för Migrationsverkets räkning tar hand om resorna, och utöver kostnaderna för privatplanen tillkommer löner och traktamenten för personal. Totalt handlar det om minst 925 000 kronor, rapporterar GT – och då är inte en rad andra kringkostnader, som transport till och från flygplats, inräknade.

I dag är mannen alltså fortfarande kvar i Sverige.

– De tog mig från förvaret i Mölndal fyra på morgonen för att ta mig till flygplatsen. Vi var där klockan sju för att vänta på piloten. Men sedan fick vi åka tillbaka till Mölndal igen, säger han till GT om en av de misslyckade resorna.

Mannen berättar själv att han kan ha uppfattats som besvärlig, och har vid det första försöket då han skulle föras hem med reguljärflyg vägrat gå på planet.

– Jag vill ju stanna i Sverige, men det här är galet mycket pengar, galet, säger mannen, som ska ha arbetat och betalat skatt under stora delar av sin tid i Sverige, till GT.

Tidningens granskning visar att dessa misslyckade och kostsamma utvisningsförsök inte är unika, och kan redovisa en rad andra exempel. Enligt Kriminalvårdens statistik blir nästan var femte planerad resa med en person som ska utvisas inte av.

Regeringen har gett i uppdrag till polisen och Migrationsverket att förbereda avvisningar av upp till 80 000 personer som sökte asyl i Sverige i fjol, och chartrade plan ska användas, rapporterade Dagens Industri i slutet av januari.

Hans Lagerlöf, utrikestransportchef på Kriminalvårdens nationella transportenhet, säger till GT att säkerhetsaspekten är hudorsaken till att man använder chartrat flyg.

– Det är inte så att vi inte har respekt för kostnader eller så. Men ibland måste vi verkställa med charterplan och då kan konsekvensen uppstå att vi kan få betala en del av kostnaden vid avbokning. Att chartra plan är inte billigt, säger han till GT.

Mest läst