Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

548527.jpg
Mona Abdinur begravdes på tisdagen på det muslimska gravfältet i Höjbråten med deltagande av statsminister Jens Stoltenberg och hans hustru Ingrid Schulerud.

Norsk ånger får dansk kritik

Fremskrittspartiets ledare ångrar saker hon sagt i invandringsdebatten.

Det är en vecka av begravningar i Norge. På tisdagen begravdes 32-årige Jon Vegard Lervåg från Ålesund som arbetade på justitiedepartementet och 18-åriga Mona Abdinur som dödades på Utöya. Hon begravdes på det muslimska gravfältet på Höybråten och Norges statsminister Jens Stoltenberg höll tal.

– Vi är många som gråter med er. Ni är en liten familj, men ni är en del av den stora norska familjen, sade han till Monas anhöriga.

Mot slutet av veckan ska nära 50 av offren för terrordåden begravas runtom i Norge.

Vill inte spekulera

Även Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen miste en bekant i terrordåden 22 juli. Hon vill inte tala om det fokus som varit på partiet, då det är tid för sorg, men tänker inte "ducka för obehagliga debatter" framöver.

På frågan från Aftenposten om hur det skulle ha låtit från FRP om gärningsmannen varit islamistisk extremist säger hon att det är "hopplöst att spekulera om en annan situation".

I norska medier säger Jensen att hon kan ångra enskilda uttryck som hon använt och tror att norska politiker i allmänhet kommer att ändra sin framtoning i debatter:

– Ja, jag tror att vi redan har ändrat vårt sätt och vi kommer aldrig att bli desamma igen.

Tar bort dataspel

Från Danmark får hon kritik från Dansk Folkeparti. Dess ledare Pia Kjärsgaard säger i tidningen Politiken att Siv Jensens ånger är "fruktansvärd" och ett "helt, helt felaktigt beslut".

Till Aftenposten säger den norska partiledaren dock att hon inte anser att Fremskrittspartiet har något att skämmas för.

Samtidigt är Jensen rädd för att använda vardagsuttryck eller politisk retorik som kan kopplas till obehagskänslor efter terrordåden.

– Jag är livrädd för "slip of the tongue", säger hon.

Kopplingarna till Anders Behring Breivik bränns. Enligt Ekot i Sveriges Radio har ett antal butiker i Norge tagit bort dataspel från hyllorna – sedan det framkommit att Breivik gillar krigsspel.

Mest läst