Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Ingrid Norrman

Norrman: "Stockholm drog längsta strået – igen"

"Nya myndigheter ska i första hand placeras utanför Stockholms län, beslutade regeringen i sin budgetproposition. Det gick inte så bra." skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

Anledningen till regeringens beslut är att hälften av Sveriges statliga myndigheter idag ligger i Stockholm. Det vållar problem när statliga verksamheter som har ansvar för hela landet är så koncentrerade till huvudstaden, tycker regeringen. Övriga landet dräneras på kompetens och utbildad personal eftersom de kvalificerade jobben finns någon annanstans.

Att finnas utanför huvudstaden ger också en myndighet andra perspektiv som behövs i arbetet. Det är ytterligare en anledning till regeringens beslut att nya myndigheter ska placeras utanför Stockholms län och att de myndigheter som finns i Stockholm bör undersöka om åtminstone delar av verksamheten lika väl kan finnas på andra orter.

I dag finns ungefär 130 myndigheter i Stockholms län varav nästan 120 i Stockholms stad. I Västra Götaland finns tio myndigheter varav sex i Göteborg. Snedfördelningen är uppenbar.

Hur gick det då förra året med regeringens ambition att placera statliga myndigheter utanför Stockholm? Dåligt!

Tre nya myndigheter bildades, polismyndigheten, upphandlingsmyndigheten och skolforskningsinstitutet.

Två placerades i Stockholm, en i Sundbyberg.

Regeringen lyckades alltså inte placera en enda ny myndighet utanför Stockholms län.

Detta gör det ännu viktigare att de sex myndigheter som har sitt säte i Göteborg verkligen finns här och inte i huvudstaden. Som till exempel Statens museer för världskultur där förra chefen smygflyttade sju av åtta ledningsfunktioner från Göteborg till Stockholm.

Den nya chefen Ann Follin har sedan hon tillträdde 1 oktober utrett världskulturmuseernas organisation. Om några veckor kommer svaret på om cheferna nu kommer att flyttas tillbaka till Göteborg.

Jag ser med spänning fram emot vad hon kommer fram till eftersom hon själv sagt i en intervju med GP att ”sätesfrågan inte är självklar”. Att en myndighet är placerad i Göteborg behöver alltså inte betyda att dess chefer finns i Göteborg, menar Ann Follin.

Statskontoret som förra året på uppdrag av kulturdepartementet gjorde en stor utredning om världskulturmuseerna håller inte med, utan påpekade i sin mycket kritiska utredning av myndigheten i höstas att ”sätesort avser placering av såväl ledningen som centrala stabsfunktioner”.

Om två veckor kommer svaret på om Ann Follin lyssnat på Statskontorets kritik. Och har hon inte gjort det är det kanske dags för hennes chef, kulturminister Alice Bah Kuhnke, att göra något åt det.

Mest läst