Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1857109.jpg
Vid Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973 begärde rånaren bland annat en snabb flyktbil, en Ford eller BMW. En blå Ford Mustang kördes fram utanför banken. Arkivbild

Norrmalmstorgsbilen söker nytt hem

Vid Norrmalmstorgsdramat 1973 krävde rånarna att få tillgång till en snabb flyktbil, en Ford eller BMW. Polisen valde då att rulla fram en blå Ford Mustang utanför banken. Nu, 43 år senare, söker flyktbilen en ny ägare.

När Mats Fahlgren från Umeå som ung bytte till sig sin Ford Mustang kunde han inte drömma om att den hade varit inblandad i ett av Sveriges mest uppmärksammade gisslandrama.

-Jag bytte till mig den mot en annan bil av en kompis. Jag var runt tjugo år, så det var ett tag sedan. På den tiden var det ingen som visste den här historien, säger han.

I sin bok "Stockholmssyndromet" berättar rånaren Jan-Erik Olsson om hur han och Clark Olofsson inifrån banken begärde att få en flyktbil:

"Polisen ville ge oss en Volvo men Clark ville ha något häftigare, en Ford eller BMW. Vi fick en blå Ford Mustang."

Historien uppdagas

Mustangen hann tillbringa ett antal år hemma hos Mats innan han i slutet på 1980-talet fick höra om bilens sanna bagage.

-Då ringde det en journalist till mig. Han hade jobbat som polis under dramat och hade ett speciellt intresse kring det här. Och då berättade han hela historien och så gjorde han ett tidningsreportage om det, säger han och fortsätter: -Det var väldigt chockerande. Jag hade ju inte den blekaste aning om att det fanns en sådan historia kring den här bilen. Men allting stämmer: registreringsnummer och chassinummer. Det är bilen som ställdes ut som flyktbil.

I över tjugo år har Mats haft bilen i sina ägor, men det kan snart bli ändring på det. Norran.se uppmärksammade under helgen en något annorlunda annons på Blocket: Flyktbilen under Norrmalmstorgsdramat söker ny ägare. Men grundtanken var egentligen inte att sälja kärran. Mats hade från början planer på att vända sig till Blocket för att återställa bilen till originalskick.

-Får jag ett riktigt bra bud så får någon annan göra den resan med bilen. Men hittills har jag inte fått några bud i den kalibern att jag är beredd att skicka den vidare.

Byggde om bilen

Om någon till slut kommer med ett tillräckligt anständigt bud väntar däremot en hel del arbete för att omvandla bilen till den blå Ford Mustang den en gång var.

-Jag körde med den ett tag och sedan byggdes den om till en tävlingsbil för dragracing. Men hade jag vetat om det här så hade jag kanske inte gjort om den, säger Mats Fahlgren.

Det berömda Norrmalmstorgsdramat ägde rum i Stockholm i augusti 1973. Kreditbanken blev utsatt för ett gisslandrama som pågick i sex dagar. Händelsen har i efterhand gett upphov till uttrycket Stockholmssyndromet, där gisslan börjar sympatisera med bankrånarna.

222092h1024_1.jpg
Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973.

Norrmalmstorgsdramat inleddes den 23 augusti 1973.

Jan-Erik Olsson kommer beväpnad med en kpist in på Kreditbankens kontor i Stockholm och skottskadar den första polisen som kommer dit. Han tar fyra personer som gisslan och kräver att Clark Olofsson ska föras dit. Olofsson förs till banken samma eftermiddag.

Efter några dagar av resultatlösa förhandlingar låser polisen in alla i bankvalvet. Ytterligare en polis skadas av ett skott som kommer inifrån valvet genom ett uppborrat hål.

På den sjätte dagen släpper polisen in gas. Olsson och Olofsson ger då upp.

Källa: TT

Mest läst