Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Norge ville sätta in soldater mot samer

  Den socialdemokratiska regeringen i Norge 1979 ville sätta in militär mot militanta samer under de så kallade Altademonstrationerna i Nordnorge.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det avslöjar dåvarande försvarsministern Thorvald Stoltenberg. Samerna protesterade våldsamt mot regeringens planer att bygga ut Altaälven för kraftverksbygge. Stoltenberg säger till norska NRK att han hotade lämna sin post om aktionen blev av. Försvaret fick kontraorder i sista stund.

  Stoltenberg lyckades enligt egen utsago övertyga Odvar Nordlis regering om att man inte kunde sätta in en värnpliktsarmé mot det egna folket och att en sådan aktion skulle skada det norska försvaret. Stoltenberg hade tidigare hösten 1979 utsetts till försvarsminister, hans första ministerpost.

  Demonstrationerna var omfattande, delvis våldsamma och inte bara samer utan också miljövänner deltog.

  Förutom fredliga aktioner som hungerstrejker och demonstrationer genomförde en mindre grupp samer en symbolisk brosprängning. Gruppen greps och dömdes senare till sex månaders fängelse. Trots de fleråriga protesterna byggdes kraftverket till slut. Altademonstrationerna brukar ändå ses som en vändpunkt i den nordiska samepolitiken och anses vara en av orsakerna till att det inrättades sameting både i Norge och Sverige.

  Thorvald Stoltenberg som senare var både utrikesminister och FN:s flyktingkommissarie är pappa till statsminister Jens Stoltenberg.