Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170810-bottennordkorea-511536_se.gp_1.jpg
Amerikanska sjömän övar på robotkryssaren USS Princeton utanför Guam. Arkivbild.

Nordkoreaexpert: Sverige har roll att spela

Det behövs inblandning från tredje part för att minska spänningarna mellan Nordkorea och USA, enligt John Delury, lektor vid Seoulbaserade Yonsei University.

Det nordkoreanska hotet om att skjuta robotar som ska slå ner i vattnen utanför Guam är konkret, och inte det vanliga vapenskramlet, enligt John Delury, lektor i Kinastudier och Nordkoreaexpert.

- Jag ser inte hur de skulle kunna låta bli att genomföra planerna om man inte lyckas komma överens innan. Det är en väldigt specifik varning, och vanligtvis genomför Nordkorea det de sagt att de ska göra, säger han.

Om Nordkorea gör verklighet av hotet kan USA tvingas försöka att skjuta ned robotarna.

- USA har ett THAAD-batteri på Guam, som man kanske måste försöka att använda. Det finns för- och nackdelar med det. Det är inte ett bra scenario, för USA måste svara på något sätt, och därefter är vi ännu närmare klippkanten, säger han.

TT: Vad är för- och nackdelarna med att skjuta ner robotarna?

- Fördelen är att man kan lyckas, och nackdelen är att man kan misslyckas.

Nu är det enligt Delury dags för det internationella samfundet att agera.

- Det är väldigt viktigt att tredjepartsländer funderar över sin roll. Det ser ut som att det handlar om Nordkorea och USA, men vi faller alla med Kim Jong-Un och Donald Trump, säger han.

Sverige har en roll att spela.

- Vi måste hitta sätt som kan få länderna att inleda dialog. Sverige är så klart en stark förkämpe för dialog, och Sverige är också skyddsmakt för USA och en viktig dialogkanal för att få båda länderna att backa, säger Delury.

Läs mer om Nordkorea
Mest läst