Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nordens högsta hus planeras till Hisingen

Nordens högsta hus planeras i Göteborg. Exklusivt för GP berättar byggföretagaren Ola Serneke om sitt drömbygge. – Från 60:e våningen kommer man lätt att se hela staden och ända ut till Vinga.

Vid Korsvägen håller Gothia Towersbygget på för fullt. Det tredje tornet ska bli 100 meter och högst i Göteborg. Men inte så länge

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De är små i förhållande, säger Ola Serneke med ett garv.

Vi träffas på Sefas kontor vid Lindholmen. Ola Serneke är vd för det snabbväxande byggföretaget och hans rum vetter ut mot en parkering. Om några år ska Nordens högsta byggnad ligga där. 60 våningar och 201 meter högt, elva meter högre än Turning Torso i Malmö och alltså dubbelt så högt som nya Gothia Towerstornet kommer att bli.

De nedersta tio våningarna i det planerade höghuset ska innehålla hyresrätter, kontor, handel och service. Resten blir bostadsrätter, totalt cirka 300 lägenheter. Och prisbilden?

– Hyrorna kommer givetvis att ligga i toppskiktet. När det gäller bostadsrätterna har vi kollat med mäklare och i dag beräknar de att de skulle landa runt 75 000 per kvadratmeter.

Ola Serneke räknar med att bygget ska vara klart om fem år, men senast 2021.

– Vi har jobbat på det här ett bra tag och nu har vi med oss kommunen och sakägarna i närheten. Jag är hundra på att det här kommer att gå lätt.

2005-2006 när projektet började rulla i Ola Sernekes huvud var det annorlunda. Intresset på stadsbyggnadskontoret var noll och Gert Wingårdhs höghus vid Heden hade just slängts i papperskorgen. Men sedan dess har mycket hänt i Göteborg. Stadsarkitekten Björn Siesjö tycker att varje plats måste prövas när det gäller höghus.

– Vid Heden hade jag fortfarande tyckt nej, men längs Lindholmsallén skulle det passa bra med ett högt hus. Det är en storskalig miljö, säger han.

Om några veckor ska en internationell arkitekttävling utlysas om höghuset på Lindholmen. Björn Siesjö sitter med i juryn.

Sitter du inte på två stolar samtidigt, som stadsarkitekt och som jurymedlem?

– Planprocessen måste ha sin gång. Det är en separat process. men att vi samtidigt behåller vårt oberoende.

Björn Siesjö påpekar att det inte finns någon detaljplan klar för området och att synpunkter kan komma fram som visar att det är mindre lämpligt med ett högt hus just där.

– Man måste vrida och vä nda på allt. Med den lilla brasklappen har jag gott hopp om att bygget blir av.

Tävlingen kommer att ta knappt ett år, sedan ska en detaljplan göras och godkännas. Ett hinder på vägen är en förzinkningsverkstad vid Karlavagnsgatan. Den räknas som så miljöstörande att så länge den finns kvar kan inga bostäder byggas. Även där har Ola Serneke en plan.

– Vi har en gemensam lösning tillsammans med den befintliga ägaren.

Så vad är det då som är lockande med att bygga höga hus?

– Det är lite mer än bara traditionellt svenskt, det finns en lockelse i det unika och en utmaning, säger Ola Serneke.

Men den viktigaste anledningen säger han är att de höga exploateringstalen ger underlag för verksamheter, även kvällstid, och är miljövänligt.

På datorn bläddrar han mellan Googlebilder och visar en Chicagoskrapa han gillar och superhöga Dubaihus han ogillar.

– En del av dem är monstruösa. Jag vill att huset ska bli estetiskt tilltalande men också byggas med en konstruktion som inte är för komplicerad att bygga och underhålla.

Stadsarkitekten Björn Siesjö hoppas att intresset för detta bygge blir minst lika stort som för nya bron över älven. I brotävlingen som pågår deltar internationella storheter som irakisktbrittiska Zaha Hadid architects och norska kontoret Snöhetta.

– Och att några unga svenska wild cards vill vara med, säger Björn Siesjö.

Han tror att Nordens högsta hus på Lindholmen skulle vara ett positivt inslag i jubileumsfirandet 2021.

Ola Serneke visar runt i omgivningarna bland kontors- och verkstadshusen. Sefa äger en hel del av marken runtomkring och förutom höghuset planeras fler bostäder längs Karlavagnsgatan.

– Jag vill gärna ha olika höjder. 12-16-8 våningar. Annars blir det så tråkigt.

Om fem år ska Nordens högsta hus pryda tomten.

FAKTA: Karlavagnstornet

Kommer att bli 60 våningar och 201 meter högt.

Det ger plats för cirka 300 lägenheter, kontor, handel och service.

Totalt kommer detaljplaneområdet av vara på 32 000 kvadratmeter och omfatta 1 200 bostäder. Den totala projektkostnaden är budgeterad till cirka två miljarder kronor.

Den internationella tävlingen kommer att ske i två steg. Först en öppen prekvalificering där fem kontor väljs ut för att tävla. Sveriges arkitekter kommer att hålla i tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.