Casper von Koskull, vd för Nordea. Arkiv.
Casper von Koskull, vd för Nordea. Arkiv.

Nordeachefen varnar för svag regering

Det behövs en reformstark svensk regering, är Nordeachefen Casper von Koskulls sista hälsning till svenska politiker innan han i helgen flyttar sitt kontor till Helsingfors.

ANNONS
|

Kortsiktigt ser Nordeas koncernchef ingen ko på isen. Sverige har starka offentliga finanser, en stark arbetsmarknad och bra tillväxt.

- Men Sverige har som alla europeiska länder behov av reformer. Om du har en svag regering och du missar möjligheten att göra de reformer som behövs, på lång sikt är det inte bra, säger han.

- Det behövs göras tuffa beslut och reformer för att vidhålla den styrka som Sverige har, tillägger han.

ANNONS

"ingen politiker"

Det är sedan tidigare känt att den bankskatt som de rödgröna partierna har föreslagit, i ny tappning i valrörelsen, har varit en del av Nordeas beslutsunderlag inför flytten till Finland. Men vilken partikonstellation von Koskull helst vill se och om han tycker att Sverigedemokraterna borde ges inflytande vill han inte spekulera i.

- Jag är relativt bra på att driva bank men jag är ingen politiker, säger han.

Han nöjer sig med att konstatera att populistiska partier har fått ett större genomslag i politiken i Danmark, Finland och Norge än vad Sverigedemokraterna har fått i Sverige.

Nordea har nu allt på plats för att formellt flytta sätet till Finland på måndag, vilket innebär att banken därmed blir en del av EU:s bankunion. För Nordeas kunder kommer flytten inte att märkas i den dagliga verksamheten, understryker von Koskull.

- Men över tid tror jag våra kunder, våra anställda och våra ägare drar nytta av det här.

ANNONS

- Vi får regler som är jämställda med alla banker i Europa. De är mer förutsägbara.

Två tjänster flyttas

I praktiken innebär flytten att två tjänster flyttas till Helsingfors. Det handlar om koncernchefen, som är von Koskull själv. Flyttar gör även Nordeas chef för regelefterlevnad, som heter Matthew Elderfield.

Men exakt var olika tjänster och ledningsfunktioner ska läggas framöver kan komma att justeras, utifrån krav från ansvariga myndigheter som ECB eller Finansinspektionen i Sverige.

- Alla myndigheter sätter krav om hur mycket människor vi måste ha i olika funktioner. Den dialogen har alltid pågått, säger von Koskull.

TT

Fakta: På väg in i tyst period

Storbanken Nordea är på väg in i vad som kallas en tyst period, som formellt inleds den 5 oktober och sträcker sig fram till presentationen av bankens rapport för årets tredje kvartal. Kvartalsrapporten ska enligt plan rapporteras den 24 oktober.

Nordea är den i särklass största nordiska banken, med en balansräkningen på 582 miljarder euro i fjol och helårsintäkter på 9,5 miljarder euro.

Lönsamheten har dock pressats på senare år, bland annat till följd av stora investeringar i digitala system och tjänster. Lönsamheten mätt som avkastning på eget kapital, rensat för engångsposter, låg under årets första halvår på 9,1 procent. Det kan jämföras med 12,2 procent 2016.

Nordea satsar samtidigt hårt på att med den nya filialstruktur på koncernen som infördes för två år sedan renodla verksamheten till att bli mer fokuserad på Norden. Banken är exempelvis på väg att sälja av sin andel i baltiska Luminor till riskkapitalister samtidigt som Nordea siktar på att ta över norska Gjensidige Bank, med 170000 privatkunder, under första kvartalet 2019.

ANNONS