Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Nordea-vd får 98 miljoner i pension

Det stormar kring Nordea. Först kritiserades banken för att ha köpt en lyxlägenhet till vd:n Christian Clausen. Sedan avslöjades hans guldkantade pensionsavtal, som i runda slängar ger honom 100 miljoner kronor.

Enligt avtalet får danske Clausen hälften av sin lön i pension, så länge han lever. Går han i pension vid 60 års ålder, och lever tills han blir 85, innebär det en pension på 98 miljoner kronor, enligt SVT:s Rapport.

Banken kommer inte att portionera ut pengarna under Clausens livstid, vilket skulle ha gjorts om han vore svensk. I stället kommer Nordea att överföra pensionen så att den står i Clausens namn.

– Vi har en koncernledning med finnar, norrmän, danskar och svenskar och följer respektive lands praxis, säger Nordeas informationschef Helena Östman.

Kritik från MP

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till upplägget och kommer att ställa frågor om det till finansmarknadsminister Peter Norman under fredagen. Anledningen är att staten är delägare i banken.

För ett år sedan hävdade statliga Vattenfall att man satte ersättningsnivåerna inom tyska dotterbolag enligt tysk praxis. Den gången tvingades regeringen säga att de riktlinjer som staten satt ska gälla – inte praxis i andra länder.

Svenska riktlinjer

Fallet Nordea är annorlunda eftersom staten är minoritetsägare. Men Fridolin vill ändå ha svar på hur statens representant verkar för att de svenska riktlinjerna följs och hur tillämpliga de är vid minoritetsägande.

TT: Ska inte Nordeas vd ha rätt till en pension i paritet med andra bankchefers?

– Statens riktlinjer går ut på att de principer vi är politiskt överens om ska gälla. Statens ska inte vara bonusdrivande och inte heller bidra till att driva upp nivåerna på den här typen av ersättningar, säger Fridolin.

627316.jpg


SVT har beräknat hur mycket pengar bankcheferna kommer att få i pension, förutsatt att de har samma lön som i dag och lever tills de fyller 85 år.

Samtliga vd:ar har rätt att gå i pension vid 60 års ålder.

Pär Boman, Handelsbanken: 162 miljoner kronor.

Christian Clausen, Nordea: 98–124 miljoner kronor.

Annika Falkengren, SEB: 114 miljoner kronor.

Michael Wolf, Swedbank: 45 miljoner kronor i pensionspremier.

Källa: Sveriges Television/TT

Mest läst