Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Nog är Anja väl värd ett bättre slut"

Anja Pärsons alpina saga är värd ett bättre slut. Samtidigt är Kanadas olympiska lekar är ett fullständigt fiasko – arrangörsmässigt.

ANJA BERÄTTADE FÖRE starten att hon omedvetet matat sin hjärna med åklinjen i Whistlers störtlopp i två års tid. I två långa år har hon fokuserat på varenda liten sväng, vartenda litet hopp, vartenda litet glidparti.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är sånt som kallas fokus, det är den förmågan som skapar en vinnare. Och Anja var på väg mot ett silver, kanske till och med ett guld. Hon matchade Vonns mellantider, var sju hundradelar efter, 32 hundradelar, 37 hundradelar, 39 hundradelar ... och sen, efter en liten komprimering i kroppen, blev det nattsvart i den del där Anja var allra snabbast i de upphackade åk som kallats för träning.

Efter en fruktansvärd luftfärd på 60 meter tog äventyret i den olympiska störtloppspisten slut med ett brak. Gamla guldtjejen Pernilla Wiberg stod i målfållan och torkade snyftande tårarna ur ögonen. Hon hade aldrig sett nåt liknande och var förvånad över att Anja inte slogs medvetslös i det hopp som nästan klassat in i 90-metersbacken.

Samtidigt skrek storfavoriten Lindsey Vonn chockat ut sin rädsla och smärta för Pärsons skull. Det såg uppriktigt ut. Inte alls som förra veckan, när Vonn satt snyftande på en presskonferens och berättade om hur ont hon hade i sitt skenben. Det var tydligen bara ett spel för ... tja, vem vet. För när Vonn väl sprängt sig ut genom startpinnen var det som att se Kanada lira hockey mot grannguttarna. En lek, alltså.

OCH VAD HÅLLER arrangörerna på med? Först kraschade sprintfavoriten Petra Majdic utför ett tvåmetersstup i en kurva. Därefter var det krasch efter krasch i det störtlopp som ingen av tjejerna fått träna ett helt åk till. Ska tävlingarna genomföras under sådana förhållanden?

Jag hoppas på en snabb revansch för Anja i superkomben i dag, då hon klarade sig med en ”lårkaka” i vaden ...

DET FINNS EN del sporter som är roliga med fyra års mellanrum. Curling är kanske det allra bästa exemplet, för en medalj under OS är alltid en medalj under OS.

NORGE KÖPTE IN psykologer inför spelen, för att jaga bort det spöke som vaktade guldet. Satsningen lyckades – till sist. Svenskarna försvann på vägen i sprinten, omåkta och ur form. Bara Anna Olsson mäktade med att ta sig till final, men vem trodde på en realistisk chans mot muskelknippet Marit Björgen?

TILL SIST: D et är inte ofta som en idrottsman lyckas i en comeback. Därför är det extra skönt att se oerhört trevlige Jevgenij Plusjenko göra dundersuccé i sin. Redan under schlager-EM 2008 berättade ryssen att han aldrig ställer upp i en tävling för att komma tvåa. Se och lär, Adrian Schultheiss.