Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Thomas Barregren, vd i Nodeone AB.

Nodeone - gasell i väst

Nyckeln till framgång är att ge bort mycket, menar Thomas Barregren, vd för Årets Gasellföretag i Västra Götaland.

Det må låta som en bakvänd filosofi, men för Göteborgsföretaget Nodeone AB, är det en uppenbar sanning. De senaste tre åren har deras omsättning vuxit med makalösa 3 346 procent och antalet anställda har ökat från tre personer till ett 50-tal.

Därmed fyller de med råge de grundkriterier som tidningen Dagens Industri har för utmärkelsen Årets Gasellföretag – ett företag i mellanklassen som vuxit rejält både ekonomisk och organisatoriskt de senaste åren och dessutom kan visa upp en sund ekonomi.

– Vi visste att vi fyllde kraven, men vi blev ändå överraskade när de ringde. Det är speciellt och känns väldigt roligt, säger Thomas Barregren.

Men vad gör då denna företagskomet? Enkelt uttryckt kan man säga att de underlättar livet för tusentals datoranvändare varje dag. Till exempel de som besöker SF:s sajter Biosnack eller Bioklubben eller alla som klickar in sig på Ikeas sajt Livet hemma.

– Vi bygger webbplatser åt kunder med ett webbpubliceringssystem som heter Drupal, berättar Thomas Barregren.

Det finns en Drupal-community med över 700 000 medlemmar i hela världen. Alla Nodeones anställda är medlemmar och de flesta av dem ingår i den grupp av drygt 13 000 medlemmar som bidrar till systemets utveckling.

– Ska man spetsa till det så beror vår framgång på att vi ger bort mycket kunskap om systemet, säger Thomas Barregren.

Genom detta har företaget hamnat i en positiv spiral.

– Det gör oss attraktiva som arbetsgivare och innebär att vi kan rekrytera de allra bästa, folk från hela världen. Då blir vi också attraktiva för de riktigt stora kunderna, förklarar han.

Men alla anställda rekryteras inte färdigutbildade. Thomas Barregren betonar att företaget har god hjälp av svensk arbetsmarknads- och utbildningspolitik.

– Vi har alltid flera praktikanter från YH-utbildningar inom webbutveckling och de allra flesta får anställning hos oss. De är mycket motiverade, eftersom de flesta har lämnat en tidigare yrkesbana för att bli webbutvecklare. En kille har till exempel varit lastbilschaufför.

I dag har företaget huvudkontor i Göteborg och filialer i Stockholm och Köpenhamn.

Företaget har inget uttalat mål att växa.

– Men vi har absolut inget emot det! Vår prognos är att vi är 100 vid utgången av 2014.

I går korades Nodeone AB till Årets Gasellföretag i Västra Götaland.

Den 28 november koras Årets Supergasell på en gala i Stockholm.

Begreppet gasellföretag är skapat av den amerikanske forskaren David Birsch.

Det är små snabbväxande företag som skapar nya jobb, till skillnad från stora företag som måste effektivisera.

Mest läst