Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Noah

Drama

Drama

Noah

Regi: Darren Aronofsky

Med: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins m fl

USA 2014 (138 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Leif GW Persson. Under den sista halvtimmen av filmen är det svårt att koncentrera sig ordentligt då Noah transformerats till en exakt kopia av den allvetande professorn i kriminologi, om än utan käpp och mörkgrön väst. Istället bär han och familjen något slags gammaltestamentlig shabby chic-kollektion där de i Darren Aronofskys version av syndaflodsberättelsen försöker få ihop livspusslet samtidigt som Skaparen (”Gud” uttalas aldrig i filmen) bestämt sig för att göra en rejäl omstart då mänskligheten inte riktigt blev som Han hade tänkt sig.

En tänkbar orsak kan vara det faktum att Adam och Evas klavertramp endast ligger tio generationer bakåt i tiden och jordens befolkning således ännu till huvuddel är hyfsat inavlad.

De första tecknen som Noah får på att allt inte står rätt till är de återkommande mardrömmar han har om en blodtäckt jord, vilket får honom att inse att Skaparen planerar en rejäl kalldusch och att snickrandet av en trälåda fylld med representanter för jordens alla djurarter är det enda rätta (men det kan ju faktiskt också vara så att Noah är en mycket sjuk människa som inte så lite påminner om Curtis LaForche i Take Shelter, längre fram går han för övrigt bananas på familjen som en annan Jack Torrance).

Som radikalateist har jag allmänt svårt för det övervärdsliga, men här finns även så mycket annat att störa sig på att man vilken dag som helst skulle föredra en stund i skärselden.

Som när Anthony Hopkins återigen gör den där yodaimitationen som han sysslat med i ett antal filmer de senaste åren, här i rollen som Noahs grotteremit till farfar. Men framförallt är det hela så gränslöst pompöst, svulstigt och distanslöst att det inte råder någon tvekan om att den enda art som inte tilläts flaxa ombord på arken var muntergöken. Kalkonen däremot …

Mest läst