Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
19Resor-Rivieran_11.jpg
Picassomuseet i Chateu Grimaldi i Antibes - ett av Rivierans mest sevärda och vackrast belägna.

Njut av konst längs Rivierans kust

Ljuset och umgänget har lockat många konstnärer till franska Rivieran. Verken de lämnat efter sig är Rivierans främsta dragplåster. Ingen annanstans i världen ligger museerna så tätt.

- När jag insåg att jag varje morgon skulle se detta ljus insåg jag min lycka. Jag beslöt mig för att aldrig lämna Nice, skrev Henri Matisse, tillsammans med Pablo Picasso kanske den franska Rivierans mest berömda konstnär.

De milda vintrarna lockade också, liksom att det efter ett tag fanns allt fler likar att umgås med och inspireras av. Dagens turister kan njuta av regionens många konstmuseer. I Nice finns museum om Matisse och Chagall, dessutom MAMAC, det moderna museet med stora samlingar av bland annat Nice-sonen Yves Klein, mest berömd för de verk han målade med sin patenterade blå nyans.

Picassos hemtrakter

Många som valt en solsemester i den moderna badorten Juan le Pin besöker Antibes. Här arbetade Picasso från 1945. Men han verkade också i Cannes och Mougins och av de traditionella keramikerna i Vallauris lärde han sig hantverket som sedan ledde till en stor mängd verk i målad keramik.

I Vallauris finns i dag ett museum specialiserat på hans keramik. Picassomuseet i Antibes är dock ett strå vassare och har dessutom en fin samling av Nicolas de Staël. Han var ryss, precis som Marc Chagall vars värld på målarduken är som en svindlande dröm - både charmerande och mardrömslik. Ett besök på Chagallmuseet i Nice är ett måste.

Makalös kontsamling

Först av de riktigt stora konstnärerna att upptäcka ljuset på Rivieran var impressionisten Auguste Renoir, som kom hit på slutet av 1800-talet och slog sig ner i La Colettes, nära Cagnes-sur-Mer 1906. Hans hem är numera museum med elva av hans verk plus några av kända konstnärsvänner.

Biot, sydväst om Cagnes-sur-Mer är berömt för sitt handblåsta konstglas. Här finns dessutom ett fint museum tillägnat den av kubismen starkt influerade Fernand Léger, som med åren gjorde allt mer abstrakta verk i starka färger.

Men man får söka sig en bit upp i bergen för regionens allra största konstupplevelse - Fondation Maeght - grundat av ett konsthandlarpar som umgicks med alla stora och som i den läckra bygganden från 1964, inbäddad bland väldoftande resliga tallar, kan visa upp en makalös samling modern konst där namn som Miró, Giacometti, Calder, Chagall med flera finns med.

Kapell och mosaik

När man ändå är här bör man ta sig några kilometer till upp i bergen, till Vence, där Henri Matisse dekorerat kapellet - ett av hans sista stora verk.

Den allra vackraste tågsträckan längs kusten är den från Nice till Menton, där bergen stupar rätt ner i havet. I Menton finns Rivierans mildaste vinterklimat och berömda citronodlingar. Men den konstintresserade söker sig så klart till det lilla fort som Jean Cocteau gjorde till ett museum över sin konst, inklusive flera fina mosaiker.

Man hinner knappast med alla sevärda konstmuseer på en vecka - så mycket bättre, för då har man ett utmärkt argument för att återvända till ljusets kust.

19Resor-Rivieran_12.jpg

Allmänt

Franska Rivieran, Cote d' Azur, sträcker sig från Menton i öster till Saint Tropez i väst. Alla talar franska, men många kan också italienska och på grund av turismen klarar man sig numera ganska bra på engelska. Nice är Rivierans största stad med knappt 400 000 invånare (även om det i tätortsområdet bor närmare en miljon). Här finns kustens viktigaste flygplats.

Valuta

En euro = cirka 9,27 kronor

Prisnivå

Samma som i Sverige. Men det är ofta billigare att äta på restaurang och vin till maten är klart billigare. Dessutom är det extremt billigt att åka kommunalt, sedan man införde enhetstaxa på 1 euro på bussarna oavsett sträcka längs hela Rivieran och till flera orter i de franska alperna. Lokaltåg kostar ungefär som i Sverige.

Säsong

Året runt, men under sommarmånaderna juli - augusti kan det bli lite väl mycket folk. Våren bjuder på blomsterprakt och hösten är superb med varmt hav långt in i oktober.

Resa dit

Norwegian, www.norwegian.se, och SAS, www.sas.se flyger direkt till Nice från Stockholm och City Airline, www.cityairline.com, direkt från Göteborg. Norwegian tar från 699 kronor enkel resa.

Fondation Maeght

Ligger intill den vackra bergsbyn Saint-Paul de Vence. Ett av världens finaste moderna konstmuseer. Öppnade 1964 och har gott om verk av 1900-talets stora, inklusive flera stayer skapade speciellt för museet av Miró.

www.fondation-maeght.com

Musée de art contemporain, MAMAC

Utsökt samling modern konst mitt i Nice med fokus på 60- och 70-talet. De permanenta samlingarna med Yves Klein och Niki St Phalle är måsten, men de tillfälliga utställningarna håller också hög klass. Fritt inträde.

www.mamac-nice.org

Musée Chagall

Nice mest välbesökta sevärdhet och specialbyggt för Chagalls konst med religiösa motiv. Missa inte dokumentärfilmen om hans liv.

www.musee-chagall.fr

Musée Matisse

I en 1600-talsvilla i Nice-stadsdelen Cimiez finns ett bra urval av Matisse konst; stilleben, porträtt, pappfigurer och skulpturer. Gratis inträde.

www.musee-matisse-nice.org

Musée Picasso

En personlig favorit bland de numera rätt många Picasso-museerna i Europa. Ligger precis vid havet i Château Grimaldi i Antibes gamla stadskärna.

www.antibes-juanlespins.com/fr/culture/musees/picasso/

Missa inte!

Varför inte ta chansen att bo i ett konstverk? Trestjärniga hotell Windsor, www.hotelwindsornice.com, ligger några minuters promenad från havet i Nice. Här har unga ansedda konstnärer inrett alla rum och lobbyn är en installation som byts ut varje år. Dubbelrum från 860 kronor.

Franska turistbyråns hemsida http://se.franceguide.com/

Nice turismhemsida: www.nicetourisme.com

Mest läst