Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nio heta huskurer - bluff eller bot?

  I förkylningstider hör du ofta att du ska rusta dig med vitlök, ingefära och citron. Men har det någon egentlig verkan? Här är svaret om de populära huskurerna.

  GP har listat nio vanliga huskurer. Annika Sörensen, specialistläkare inom allmänmedicin och verksam inom stresslindring, kommenterar vilka hon tycker funkar och inte funkar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  1. VITLÖK
  Vanlig huskursrekommendation: Att äta 1-2 klyftor rå vitlök dagligen för att stimulera immunförsvaret.
  Annika Sörensens kommentar: Vitlök vet man väl att det finns vissa antibakteriella ämnen i det och det sägs ju vara bra. Men jag vet inte om det finns någon riktigt, riktigt bra studie egentligen. Det är nog mera hörsägen.

  2. INGEFÄRA
  Vanlig huskursrekommendation: Koka te på färsk ingefära i 5-10 minuter, kan med fördel drickas med citron och honung.
  Annika Sörensens kommentar: Man vet att det är bra mot inflammationer och antioxidantiskt. Men ingefära saknar också vetenskapligt stöd.

  3. GLASS
  Vanlig huskursrekommendation: Ät för lindring i halsen.
  Annika Sörensens kommentar: Glass är gott och kan kännas bra. Går in under att vara snäll mot sig själv.

  4. SALTVATTEN
  Vanlig huskursrekommendation: Koka salt och vatten för att gurgla i halsen eller skölja i näsan.
  Annika Sörensens kommentar: Det kan säkert ta bort lite skräp i halsen, absolut. Sedan om du sköljer näsan med det i stället för vanliga näsdroppar så är det ju kanon. Det är också helt ofarligt.

  5. BIKARBONAT
  Vanlig huskursrekommendation: Blandas ihop med vatten för att lindra och bota hosta, eftersom bikarbonat återställer PH-balansen i kroppen.
  Annika Sörensens kommentar: Mycket tveksamt. Mig veterligen finns det inga bra hostmediciner över huvudtaget. Inga av de som säljs receptfritt på apoteket har heller visat något egentligt värde i studier.

  6. CHILI
  Vanlig huskursrekommendation: Använd i matlagning. Sägs att ämnet capsaicin i chili kan lindra nästäppa och nysningar genom att bedöva nerverna i slemhinnan.
  Annika Sörensens kommentar: Chili innehåller bra antioxidanter som är bra på att stärka immunförsvaret innan vi blir sjuka.

  7. C-VITAMIN
  Vanlig huskursrekommendation: Ät rikligt citrusfrukter eller C-vitamintillskott för att stärka immunförsvaret.
  Annika Sörensens kommentar: Det har man väl möjligen sett att det kan förhindra att bli sjuk, men inte att det har jättestor effekt när man väl är sjuk.

  8. HONUNG
  Vanlig huskursrekommendation: Honungsvatten eller i te för att lindra halsont.
  Annika Sörensens kommentar: Skönt i halsen, och kan kännas bättre för stunden. Går in under att vara snäll mot dig själv.

  9. SMOOTHIE
  Vanlig huskursrekommendation: Frukt och grönsaker i en blandning består av många antioxidanter som stärker immunförsvaret.
  Annika Sörensens kommentar: Med gröna smoothies får du mycket antioxidanter. Äter man mycket sånt så hjälper du kroppen att läka sig. Man fokuserar inte på en sak utan i ett lite större perspektiv.

  Sammanfattningsvis anser Annika Sörensen att huskurer har bra egenskaper, men att de allt som oftast hör till en hörsägen.

  - Det som hjälper är VVV – vila, värme, vätska och även vänlighet mot sig själv, vilket väl egentligen är den bästa huskuren. Det är väl det enda man riktig vet hjälper, säger hon.

  Om sjukdomen tas hänsyn till direkt vid halsont går det att vara frisk igen inom en vecka, annars tar det i regel två veckor. Om sjukdomen drar ut på tiden beror det på att du äter, dricker och vilar för dåligt och oftast inte på ett extra bångstyrigt virus, enligt Annika Sörensen.

  - De här är ju små ettriga virusar som tar sig in i våra slemhinnor i halsen, näsan, insidan av örat och ner svalget och i lungorna. När de har varit där och förstört cellerna så måste cellerna reparera sig inifrån. Då finns det inget utifrån som kan fixa det. Då är det liksom redan kört. Vitlök och ingefära och allt vad det är kan kännas skönt, men det hjälper inte läkningen.

    

  APP FÖR HUSKURER

  Trots att läkare ideligen påvisar att kurerna saknar vetenskapliga bevis verkar kurerna ha stort folkligt fäste.

  Madelaine Andersson beskriver sig själv som totalt galen i huskurer och har utvecklat appen Huskurer, som sedan 2013 har laddats ned flitigt i mångas smartphones.

  - Det är massa folk som frågar mig om vad de kan göra mot olika åkommor. Och det är ju jättekul! Oftast är det jag som tränger mig på mina vänner och berättar vad de ska göra. Jag tror väldigt mycket på att gå tillbaka i tiden, till en tid då utvecklade läkemedel inte fanns. Och det funkar ju, säger hon.

  Madelaine Andersson tycker att huskurer ska ses som en hjälp och ett komplement till övrig vård.

  - Tror man på huskurer och använder dem så tror jag att man får en väldigt bra grund i sin kropp. Men vila är också min nummer ett. Det har jag lärt mig på äldre dagar. När kroppen säger nej, så säger kroppen nej. Även om samhället kanske inte alltid tillåter det, säger hon.

  Även om läkarveteskapen inte anser att huskurernas botande effekt är bevisad så finns det inte heller bevis för att kurerna skulle vara farliga. Dock bör man inte stoppa vitlöksklyftor i öronen, eftersom de kan svälla och fastna i hörselgången, enligt Vårdguiden.

  Läs också: Experten Agnes Wold: Förkylning är en bagatell

   

  FAKTA: Huskurer

  • Enklare kur för bot av sjukdomar i hemmet utan anlitande av läkare.
  • Som huskurer räknas i första hand sådana tillvägagångssätt som inte innehåller övernaturliga inslag och bör hållas isär från alternativ medicin.
  • Det finns många böcker, hemsidor och livsstilsmagasin.
  • Huskurer används inte bara mot förkylningar utan det finns tips mot nästan varje åkomma i kroppen, exempelvis även mot tandvärk, hicka och urinvägsinfektion.
  • Huskurer tilltalar många människor i form av att ens eget hem kan vara ett eget husapotek.

  Källa: Nationalencyklopedin.

    

  FAKTA: Förkylning

  • Namnet förkylning kommer från engelskans cold, som bygger på att man blir förkyld till följd av kyla och regn. Det finns dock inga bevis för att vädret är kopplat direkt till sjukdomen.
  • Inom kinesiskan ser förkylningssjukdomar som en obalans mellan yin och yan.
  • Förkylning en virusinfektion som gör att du känner dig hängig och sjuk. Vanliga sympton är snuva, ont i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber, sällan hög.
  • För att lindra besvären hjälper inte antibiotika utan kroppen läker själv infektionen. Ibland kan febernedsättande läkemedel behövas.
  • Ofta behöver man inte söka vård vid förkylning. Det rekommenderas om febern håller i sig i mer än fyra dygn, eftersom det kan tyda på en infektion som behöver behandlas.

  Källa: 1177 Vårdguiden.

    

  FAKTA: Madelaine Anderssons superjuice

  Recept:

  1-2 kilo morötter

  1-1,5 kilo apelsiner

  1 kilo äpplen

  1-3 citroner

  En bit ingefära stor som en tumme.

  Pressa allt i en juicemaskin och förvara överbliven juice i kylen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.