Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nils-Eric Schultz - om mutor och barnbarn

  Här är mannen som vigt sitt liv åt att sätta dit skurkar och mutkolvar. Han har vänt upp och ned på Göteborg efter avslöjandet om mutrötan i staden. Politiker och tjänstemän står på tå och letar fel och brister i alla skrymslen och vrår.

  När han inte jagar bovar gör han gärna saker tillsammans med de tre barnbarnen – ögonstenarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Möt statsåklagare Nils-Eric Schultz i en intervju om både yrkesrollen och privatlivet.

  Ligger det mutskandaler under ytan på andra håll i landet liknande den i Göteborg?

  – Jag kan inte förstå varför detta bara skulle vara lokaliserat till Göteborg. Vaknar man även i andra kommuner kommer man att hitta något liknande.


  Hur kan det pågå utan att upptäckas?

  – Det är ganska svårupptäckt. Det finns alltid en risk att en person i ett kommunalt organ som är beställare blir "kompis" med en företrädare för ett bolag som levererar tjänster. Och när ett avtal ros i hamn ska det firas. Då går man på fotboll tillsammans.

  När mutbrott upptäcks – beror det på internkontroller, ren slump eller tips?

  – En hel del av våra ärenden kommer från duktiga grävande journalister. Hade inte Uppdrag granskning kört i våras, hade vi inte haft Göteborgs-ärendet. Det är först när journalister börjat rota som man tar itu med det internt.


  Har vi i Sverige lämnat det renhåriga för att i stället försöka sko oss när tillfälle ges?

  – Ja. Visst är det väl så. Har jag någonting som ska byggas så vill jag ha det så billigt som möjligt. Får jag då ett erbjudande att bara betala för rör och bräder, men inte för jobb, tror jag att väldigt många faktiskt har svårt att stå emot.

  Sverige ligger på tredje plats på listan över det minst korrupta landet i världen. Vilken reflektion gör du över det?

  – Jag har jobbat internationellt, i Bryssel i tre år, och träffat kollegor från alla medlemsstater och den allmänna uppfattningen bland dem är att i Sverige sköter alla sig som det ska. Där finns ingen korruption, rättssäkerheten är den främsta i världen och så vidare. . .


  Stämmer det?

  – Jag är väl inte så säker på det. Men det är nog en uppfattning som vi själva haft. Nu blir det ju ett antal ärenden (i Göteborg), så jag tror att vi kanske halkar neråt lite i den rankningen, till femte, sjätte plats, kanske.

  Vår självbild stämmer således inte?

  – Nej. Vi har nog varit lite naiva. Vi trodde inte att Palme skulle mördas eller Anna Lind falla offer. Och förra hösten tror jag inte att någon skulle kunna tänka sig att det skulle kunna se ut som det gör i Göteborg.

  Har du själv blivit erbjuden något för att handla på ett visst sätt mot någon?

  – Nej. Och det tror jag åklagare i gemen inte har. Men det är klart, det skulle ju vara ett klipp om man skulle muta mig med en jorden runt-resa.

  Men det går väl inte?

  – Det går inte. Och jag tror ingen skulle komma på tanken.


  Vilket är ditt främsta karaktärsdrag?

  – I allt jag gör vill jag vinna. Jag är entusiastisk och jag tror jag har en förmåga att få folk omkring mig att engagera sig också.

  Vilka egenskaper uppskattar/avskyr du hos andra?

  – Jag har svårt för att vara i närheten av personer som saknar engagemang. Det kan sätta ned humöret och sprida missmod.

  Vad är du mest stolt över?

  – Att jag är djävligt nöjd med mitt liv. Jag har hittat rätt. Jag är ganska stolt över att jag har det här yrket och fortfarande tycker det är kul varje morgon när jag går till jobbet.

  Då fortsätter du efter 65?

  – Ja, det gör jag. Jag har meddelat chefen att jag vill fortsätta till 67. Skulle kunna tänka mig ännu längre.

  Vilka är dina favoritförfattare?

  Stieg Larsson, Millenium-serien, läste jag med behållning. Jag gillar dokumentärer, jag är lite krigsfreak, läser gärna om andra världskriget.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.