Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ULFmånga

Niklasson: Idrottsstaden Göteborg förtjänar mer

Arbetet med att sätta evenemangsstaden Göteborg på kartan är ett framgångsrecept.Utnyttja det och gå vidare. Idrottsstaden Göteborg förtjänar ett större fokus.

Jag var nyligen inbjuden till ett seminarium med titeln "Europas bästa idrottsregion". Det var ett bra initiativ av Västsvenska idrottsförbundet med fokus på Västra Götaland och vi var ett 20-tal deltagare som på olika sätt arbetar med idrott.  

Begränsar vi oss geografiskt till 031 så kan vi konstatera att Göteborg verkligen är en fantastisk idrottsstad, från ungdoms- och breddidrott till elitidrott, där både lag och individer konkurrerar om de ädlaste medaljerna såväl nationellt som internationellt.

Vi står inför stora utmaningar där jag med emfas anser att idrotten måste ges större möjligheter för att kunna realisera den vilja som finns bland ledare och föräldrar för att ta ett ännu större samhällsansvar. Idrottsrörelsen är en välfungerande resurs som bygger på tydliga värdegrunder och något de styrande borde våga investera ännu mer i.

Jag vet inte exakt vad det kostar att ta hand om en tonåring som har kommit snett i livet, men jag vet vilken fantastisk nytta ledare och föräldrar gör på men framförallt vid sidan av planen när samhällets resurser inte alltid räcker till. Det kan i många fall bara handla om att finnas till, att sitta ner och lyssna. Eller att komma med ett råd som inte handlar om hur man blir en bättre högerback eller hoppar längre, utan hur vardagen kan bli aningen drägligare.

Jag hade förmånen att få sitta i samma grupp på seminariet på Kviberg som Gunilla Bergström, ungdomsledare i Sandarna. Hon pratade om vilken oerhörd hjälp det skulle vara att bli avlastad med all den administration som medföljer ett lag, för att istället kunna ägna tiden åt ungdomarna.

Det låter som ett högst rimligt önskemål till de styrande.   

Som exempel.

Till all bredd- och ungdomsidrott har också Göteborgsregionen inte mindre än ett 20-tal elitlag (!), dam och herr, som spelar i högsta nationella serien. Lägg därtill individuella idrottare som inte sällan tävlar på internationell nivå. Det är en ynnest att ha så många lag, tjejer och killar som tävlar på den nivån. Utan att ha tillgänglig statistik, så är jag övertygad om att det är fullt i klass med många av de främsta idrottsstäderna i Europa.

Elitidrottens pay-back är stor och bjuder på både mjuka och hårda värden, på kort och lång sikt. Hur mycket har Sävehof och Pixbo hjälpt Partille och Härryda att synas på Sverigekartan? Hur mycket betyder Emma Green och Khaddi Sagnia för friidrotten i Göteborg, hur mycket betyder alla OS-medaljer GKSS-seglarna tagit för seglings-Göteborg?

Hur mycket betyder det faktum att vi har Gothia cup, Göteborgsvarvet och Gothenburg horse show? Gamla Ullevi och Scandinavium mer eller mindre fylls vecka ut och vecka in är ju fantastiskt. Glöm heller inte att IFK Göteborg och Frölunda årligen röstats fram i toppskiktet som Sveriges mest populära klubbar.

Den här välfyllda skattkistan skall såklart in bland alla Göteborgs tillgångar och ges tillräckliga resurser för att kunna fortsätta konkurrera och utvecklas.

Att vi har både bredd och elit är otroligt bra, men det är oerhört viktigt att inte ställa dessa mot varandra. Tvärtom. De hänger ihop och är starkt beroende av varandra. Alla behöver förebilder och lokala stjärnor att se upp till, inte minst i en tid när den internationella idrotten kommer allt närmare tack vare internet och televisionens enorma utbud. Jag upplever tyvärr att elitidrotten i många fall tas för givet, som finns där, som kostar pengar, men där de styrande i många fall hellre väljer att prata bredd- och ungdomsidrott.

Jag ogillar det, vi måste kunna hantera både och.

Men visst, jag är såklart medveten om att elitidrott också kostar och kräver stora resurser. Fast det beror också på hur man räknar och vilka parametrar som ingår, både på intäkts- och kostnadssidan. Gamla Ullevi lyfts inte sällan fram som den senaste stora investeringen och som årligen gör underskott. Detta trots att Gamla Ullevi har en bra beläggning tack vare reguljära hyresgäster i IFK Göteborg, Gais, Öis och damlandslaget i fotboll.

Å andra sidan kan jag tycka att en portion självkritik bland belackarna kan vara på sin plats. Alla vi som varit utanför landets gränser och tittat på fotboll kunde ju redan dagen efter invigningen konstatera att Gamla Ullevi blev omodern som kommersiell arena. Den vanlige åskådaren är fortfarande hänvisad till ett kioskutbud, där menyn ser likadan ut i dag som när jag stod på Ullevi och såg Uefacupmatcherna 1982 – för 34 år sedan. Möjligtvis att varmkorven numera även finns i en kryddigare och aningen tjockare tappning. Det finns en anledning till att Blåvitt och Frölunda hockey ligger långt efter sina konkurrenter när vi talar om det så viktiga begreppet, "intäkt per åskådare".

Det är också viktigt att se att bidrag till idrottsrörelsen kan levereras på olika sätt. Det enklaste är kanske att räkna stödet från regeringen till RF (Riksidrottsförbundet) och lokala bidrag, men att med kommunala pengar investera i en konstgräsplan, ge bidrag till en klubbstuga eller möjligheter för att en förening skall kunna generera en tävling är också bidrag som skall in i kalkylen.

Till exempel.

För att få ett helhetsgrepp om idrotten i Göteborg, från ungdoms- till breddidrott till OS-satsningar till fantastiska evenemang, behövs en organisation som har till uppgift att värna alla intressen. För vem driver egentligen idrottsfrågorna i Göteborg? Vem står upp, argumenterar och tar strid för att idrotten skall hamna i fokus och komma väl ut i budgetförhandlingar? Vem argumenterar för alla positiva effekter bredd- och elitidrotten genererar?

Är det politikernas ansvar? Got Events? Idrotts- och föreningsförvaltningen? Göteborg&Co? Västsvenska idrottsförbundet?

För göteborgarna har idrott alltid spelat en oerhört viktig del i vår vardag och vår historia rymmer allt från ett felpass på Gröna Vallens grusplan till guldmedaljer. Det finns såklart många parametrar som gör att en stad mår bra, känner en självkänsla och framtidstro som gör att vi är stolta över att leva här.

Så mitt ödmjuka önskemål till dig, Ann-Sofie Hermansson (s), ordförande i kommunstyrelsen: För upp idrotten, bredd och elit, ännu högre på dagordningen och ge den det utrymmet och de resurser den förtjänar.

Du kommer att ha igen det.

På kort och lång sikt.

Mest läst