Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
nn

Niklas Nordström: S behöver se framåt

Jag skäms inte det minsta för att jag vill stärka kontakterna mellan näringslivet och socialdemokratiska företrädare, skriver S-debattören och PR-konsulten Niklas Nordström i sin krönika.

Några partivänner i huvudstaden har reagerat starkt på uppdrag som jag har haft för näringslivet. I mitten av december förra året målades i en kvällstidning den felaktiga bilden av att jag inte varit öppen med vem jag företrätt när jag deltagit i politiska diskussioner och debatter.

Jag avgick som ordförande i SSU 1999 och har i dag inget centralt förtroendeuppdrag inom socialdemokratin. Jag företräder ingen annan än mig själv i de diskussioner och debatter jag deltar i. Att anlita politiska kommunikationskonsulter som mig själv handlar i stället om att få del av kunskaper om hur politik fungerar, vart olika debatter är på väg och hur man mest effektivt kommunicerar. Inte om att ”köpa åsikter”.

Sedan snart 30 år företräder jag en klassisk socialdemokratisk linje: ekonomisk tillväxt skapar resurser till välfärden. Några påstår att uppdrag från näringslivet är skälet att jag säger samma sak i dag, och tycker att jag borde uteslutas ur det socialdemokratiska partiet.

Anklagelsen är så svag att den illustrerar att det handlar om något annat: att flytta fokus från en diskussion i sak till ett moraliskt ifrågasättande av en av dem som deltar i diskussionen. Hade denna historia och reaktionerna på min relation till näringslivet utspelats för decennier sedan i något parti längre vänsterut hade ingen blivit förvånad. Men detta händer nu, i ett demokratiskt parti som gör anspråk på att leda landet och gör det inte lättare för partiet att nå dit. Jag skäms inte det minsta för att jag vill stärka kontakterna mellan näringslivet och socialdemokratiska företrädare. Sverige och näringslivet behöver socialdemokratin. Partiet har en oöverträffad förmåga att förena en dynamisk ekonomisk utveckling med en välfärdspolitik som ökar tryggheten och gör Sverige mer rättvist.

Ska Socialdemokraterna återvinna folkets förtroende får partiet aldrig tveka i insikten om tillväxtens avgörande betydelse, och den måste också avspegla innehållet i politiken på samma sätt som den gjorde när socialdemokratin stod som starkast.

Socialdemokraternas vision om att ta Sverige från ett klassamhälle till ett modernt välfärdsland blev inte möjlig bara tack vare beslut på partikongresser. 50- och 60-talens ekonomiska rekordår var expansiva år för det svenska näringslivet. Det gav stora exportinkomster, företagsvinster, växande sysselsättning, reallöneökningar, ökade skatteintäkter, och därmed utrymme för välfärdsreformer.

50- och 60-talen innebar också en rekordsnabb strukturomvandling. Utvecklingen understöddes av en politik som bejakade förändringar, inte skyddade från dem. Det var en politik som uppmuntrade människor att flytta till de nya jobben, som bejakade industrins energibehov och gjorde svensk el fossilfri genom utbyggnaden av först vattenkraften och sen kärnkraften. Det var en politik som byggde dagis och gjorde det möjligt för kvinnor att träda ut i arbetslivet på mer jämlika villkor.

Det är i en politik för utveckling och förändring socialdemokratins styrka ligger – inte i en reaktionär politik i syfte att skapa trygghet mot förändringar. Det är i det sistnämnda grumliga vattnet som såväl främlingsfientliga krafter som den s k tillväxtkritiken hämtar sin näring, i rädsla för utveckling som någonting skadligt och onaturligt.

Socialdemokratins uppdrag att skapa trygghet i förändring är mer angeläget än någonsin. Ska Sverige vara konkurrenskraftigt i den globala ekonomin kommer vi att ställas inför allt tuffare krav, precis som alla andra länder. Vi måste ha skolor och universitet i världsklass, vi behöver en välfärdssektor som utvecklar de bästa tjänsterna i världen, vi behöver en arbetsmarknad som är bland de mest flexibla och dynamiska i hela världen, vi behöver energi som är bra både för jobben och klimatet, och vi behöver ett skattesystem som gör det attraktivt att investera, äga och driva företag, att arbeta och att utbilda sig.

Bara ett Sverige i snabb utveckling kan klara sig i den internationella konkurrensen och fortsätta vara en ledande välfärdsnation. Bara en socialdemokrati som låter den insikten avspegla innehållet i politiken kan åter bli relevant. För en progressiv socialdemokrati finns nu bara en rörelseriktning: framåt.

Mest läst