Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Night moves.

Night moves – en högklassig film

Dramathriller

Dramathriller

Night moves

Regi: Kelly Reichardt

Med: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning och Peter Sarsgaard

USA, 2013 (112 min)

I den dystra och stundtals ångestladdade Night moves visar skickliga kvinnliga regissören Kelly Reichardt att det inte krävs så värst mycket för att kreera nagelbitarspänning på filmduken. Det räcker faktiskt med att en tjej får i uppdrag att gå in på en stormarknad för lantmän och köpa konstgödsel.

Filmen inleds i lantliga Oregon med ett möte för unga radikala miljöaktivister. Dena (Dakota Fanning) och Josh (Jesse Eisenberg) har tröttnat på att folk inte förstår att det krävs drastiska åtgärder för att rädda vår planet. Tillsammans med den handlingskraftige Harmon (Peter Sarsgaard) planerar man att göra något stort, som kommer att tvinga människor att börja tänka, men vad är det som trion planerar?

Hur som helst krävs till att börja med ett inköp av en motorbåt, som råkar ha namnet Night Moves.

Filmen utspelas nästan uteslutande nattetid. Gastkramande blir det när själva aktionen skall genomföras, och man kan misstänka att det mesta kommer att gå fel. Eller?

Josh, Dena och Harmon måste lita totalt på varandra. Ingen får vara en säkerhetsrisk. Ingen får läcka ett endaste ord.

Trettioårige Eisenberg, känd för Mark Zuckerberg-rollen i Social network, hör till en exklusiv skara av skådespelare som inte behöver göra något framför kameran, men ändå dominera scener. Alltså är det den inåtvände Josh som står i filmens centrum och det är Josh som måste fatta alla viktiga beslut, oavsett följderna.

Filmen tappar i styrka och i viss mån även i trovärdighet på slutet. Fram till dess är Night moves en högklassig independentfilm, utan enkla lösningar.

Mest läst