Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

569471.jpg

New York drog en suck av lättnad

I flera dagar hade New York förberett sig på det allra värsta. Resultatet efter orkanen Irene blev däremot långt ifrån så allvarligt som befarats.

Till slut kunde borgmästare Michael Bloomberg och New Yorks invånare dra en stor suck av lättnad efter dagar av nervösa förberedelser. Själv konstaterade borgmästaren att "man duckat för en kula", efter att Irene slutligen passerat.

På väg upp längs USA:s östkust hade orkanen lämnat mer än fyra miljoner människor utan elektricitet, skapat förödelse och orsakat ett 15-tal dödsfall. Väl över New York på söndagsmorgonen var det dock med betydligt mindre kraft än tidigare.

-Jag är väldigt glad över att meddela att ingen dödsfall rapporterats. Sammanfattningsvis är vi i god form, sade Bloomberg efteråt om följderna för staden New York.

Tågstationen avstängd

Då hade han tidigare under helgen vädjat till stadens invånare att hålla sig inomhus och den här gången lyssnade man.

På söndagsmorgonen lokal tid var det en nästintill surrealistisk syn för den som tittade ut i regnet.

New York, som kallas "staden som aldrig sover", var likt en spökstad nästan tom på människor. Medan regnet piskade ned var trafiken obefintlig längs de stora avenyerna på Manhattan. Merparten av New Yorks gula taxibilar hade slutat köra och trafiken bestod mest av patrullerande polisbilar.

Medan de tre stora flygplatserna var avstängda hade även tågstationen Grand Central Station stängts för första gången någonsin.

Snabbt stod det dock klart att vattenmassorna och inte vinden blev det stora problemet. Havsvatten sköljde in framförallt över den södra delen av Manhattan. På vissa gator stod vattnet så högt att det nådde en bit upp på bilarna som stod parkerade.

Börsen igång

Situationen blev dock aldrig så illa som många befarat och på eftermiddagen kunde Bloomberg lyfta evakueringsordern och gatorna fylldes igen av folk.

-De bra nyheterna är att det värsta är över nu. Bland annat ska New York-börsen ska öppna som vanligt på måndag, meddelade Bloomberg.

Klart är dock att kostnaderna för skadorna kommer att bli mycket höga även om de är lägre än först befarats. Totalt för USA handlar det om en förlust på cirka 7 miljarder dollar enligt konsultfirman Kinetic.

Samtidigt är Irene den tionde naturkatastrofen i år, vars kostnader hittills överstiger en miljard dollar. 2008 noterades nio sådana händelser, vilket betyder nytt rekord - något USA garanterat velat vara utan.

Bild - 1
Mest läst