Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Vinster i välfärden blir en stor fråga i valet nästa år.

Nej till vinster i välfärden

Vinster och valfrihet i välfärden blir en stor fråga i nästa års valrörelse.

- Visst blir den, trots att de stora partierna inte vill, säger Karin Svanborg-Sjövall på näringslivets tankesmedja Timbro.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Och Vänsterpartiet gör naturligtvis helt rätt i att göra den till sin viktigaste fråga, säger Lisa Pelling, utredningschef på vänsterinriktade Arena Idé.

"Vinst skall inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg", det påståendet bad GP/Sifo få svar på hos 1 000 personer.

58 procent, tycker det är ett mycket bra eller ganska bra förslag. 23 procent tycker det är ganska dåligt eller mycket dåligt. 14 procent, anser att förslaget är vare sig bra eller dåligt, sex procent har ingen uppfattning.

- Resultatet påminner om resultaten i våra SOM-mätningar, säger Lennart Nilsson, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Borgerliga väljare

I Sifon tycker 49 procent av borgerliga sympatisörer att förbud mot välfärdsvinter är ett ganska bra eller mycket bra förslag, 31 procent svarar att det är ganska eller mycket dåligt. Bland de rödgröna sympatisörerna är motsvarande siffror 67 procent som gillar förslaget; 17 procent säger att det är dåligt.

Resultatet förvånar inte Karin Svanborg-Sjövall på Timbro.

- Andra undersökningar visar att opinionen tycker att vinster är underordnade valfriheten. I städer där valfriheten fungerar är därför kritiken mot vinster minst, säger hon.

- Socialdemokraternas ledning är nervös för hur valet skall gå i storstäderna. Därför ger man inte det tydliga besked som väljarna vill ha, säger Lisa Pelling.

Svenskar gillar den offentliga sektorn. Sedan 1990 har flertalet tillfrågade motsatt sig en minskning av offentlig sektor, visar SOM-mätningarna.

- Människor vill inte rubba det bestående. Välfärden är tänkt som ett kontrakt med befolkningen i öppna ekonomier, som Sverige. Den har varit ett villkor för att samhället skall klara snabba ekonomiska förändringar, säger Lennart Nilsson.

Vinstutdelning

Nilsson och SOM-institutet bad i fjol cirka 3 000 tillfrågade svara på ett liknande påstående. 62 procent tyckte det var ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning i välfärden. 16 procent tyckte det var ett dåligt förslag. Ett flertal bland samtliga riksdagspartiers sympatisörer tyckte det var ett bra förslag.

Lisa Pelling tror att S-ledningen har en uppriktig ambition att reglera bort vinstintresset.

- Men Socialdemokraterna oroas också av att opinionens motstånd mot vinster kan vara principiellt. När frågan blir personlig, typ om de egna barnens privatdrivna skola, då är inställningen en annan, säger Lisa Pelling.

Politiker håller med om att man varit för naiva.

- Att riskkapitalbolag i lågskatteländer skulle låna ut pengar till sina dotterbolag i välfärden – och det till otroligt höga räntor – borde vi förstått tidigare. Räntesnurrorna är stötande och viktiga att täppa till, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

- Riksdagen reglerade inte konkurrensutsättningen, insåg inte att man skapade marknad. Inte ens borgerliga politiker, trodde att välfärden någonsin skulle bli en marknad. Nu låtsas politiker över hela linjen att driftsformer inte spelar någon roll. De vill tala om kvalitet, inte vinster, säger Karin Svanborg-Sjövall.

Hon tror att välfärd, valfrihet och vinster blir stora valfrågor.

- De har exploderat, främst för de stora partierna. För Socialdemokraterna är vinstfrågan som atombomben – den är bra att ta till i debatter, men den går inte att använda, säger Karin Svanborg-Sjövall.

Mest läst