Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nedfrysta kroppar kan tvångsbegravas

  Många svenskars yttersta vilja är att få bli frystorkade efter döden. Men metoden är, trots många års fagra löften, inte i bruk.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Skatteverket har tröttnat och vill att tolv nedfrysta kroppar ska i jorden.

  - Vi tycker inte att det här ska förekomma. Det är inte i enlighet med lagens intentioner att kroppar ligger nedfrysta i flera år, säger Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket.

  Enligt begravningslagen ska det normalt inte gå mer än två månader mellan dödsfall och jordfästning. Dispenser ges av Skatteverket om det finns särskilda skäl. Ett sådant kan vara viljan att få sitt stoft i jorden med hjälp av frystorkning - även om Skatteverket 2006 uppmanade regionerna att inte bevilja några nya sådana dispenser.

  Problemet är att metoden inte finns i bruk. En första anläggning skulle byggas i Jönköping men kyrkofullmäktige beslutade nyligen att backa ur och i stället lägga pengarna på ett krematorium.

  - Det är ingen kyrkogårdsförvaltning som satsar pengar i ett så riskfyllt projekt. Man kan inte använda begravningsavgiften till att bygga prototyper. Företaget har inte drivit på för att få en anläggning som kan provköras, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

  I dag ligger tolv kroppar i frysrum i oviss väntan. För vissa håller tiden på att rinna ut. För några veckor sedan beslutade socialnämnden i Linköping att kroppen efter en man avliden 2003 skyndsamt ska gravsättas och att Linköpings kyrkliga samfällighet ska verkställa beslutet.

  "Våldförande på min makes stoft", kallar änkan beslutet enligt den överklagan som är skickad till förvaltningsrätten.