Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nedfrysning av lik stoppas

  ORUST: I fem år har anhöriga väntat på att få begrava sina döda ekologiskt. Under tiden har liken efter sex västsvenskar förvarats i frysar. Men nu säger Skatteverket nej till ytterligare dispenser, eftersom begravningsmetoden inte existerar.

  Enligt den svenska begravningslagen ska en kropp gravsättas i kista eller kremeras senast två månader efter dödsfallet. Men anhöriga har fått dispens för att förvara liken efter sina döda i väntan på att begravningsmetoden frystorkning ska bli laglig. Sex döda kroppar förvaras i frysfack i Västsverige, tre i södra Sverige och ett i Nyköping. Ett av liken har legat nedfryst sedan 2001.
  Men nu har Lars Tegenfeldt, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor, skickat ut en uppmaning till sina specialister i regionerna att ytterligare dispenser inte medges när de nuvarande löper ut.
  - Allt bygger på ett missförstånd, eftersom vi medgav dispenser om ekologisk begravning verkligen tillämpades. Företaget som har konstruerat metoden är väldigt entusiastiskt och har gjort reklam för den, trots att den inte finns i praktisk tillämpning, säger Lars Tegenfeldt.
  Vanlig begravning
  Han tillägger:
  - Vi gör nu bedömningen att de som väntar i frysfack gör det på felaktiga grunder.
  Dispenserna ges i vanliga fall under en begränsad tid som brukar vara mellan tre och sex månader. Men de tio kroppar som nu väntar på ekologisk begravning kommer i fortsättningen alltså att omgärdas av de vanliga begravningsreglerna.
  - Får de inte fortsatt dispens måste någon ordna en begravning eller kremering. Företaget har hjälpt dödsbon att söka dispens, men då under förutsättning att den nya metoden ska komma snart. Därför har man stoppat de avlidna i frysar och det är inte normalt förfarande, säger Lars Tegenfeldt.
  Det är Promessa Organic AB som ligger bakom den ekologiska begravningsmetoden, ett företag i Nösund, Orust kommun, som leds av Susanne Wiigh-Mäsak.
  - Vi kommer att ha en fortsatt dialog med Skatteverket för att se hur vi ska förfara i fortsättningen. Men är det så att man inte fortsätter att ge dispenser är det ju så, säger hon.
  Hur kan ni i er broschyr presentera detta som en ny begravningsmetod, när ni inte har tillstånd för att utföra den?
  - Jag ser inget konstigt i det, eftersom vi hela tiden har arbetat för att få till en lagändring och har arbetat för att det här kommer att kunna bli en möjlighet.
  Hur ser du rent etiskt på att döda förvaras i frysar under flera år?
  - Det tycker jag inte är något bekymmer alls, därför att tiden har ju stannat, så att säga. Det har jag diskuterat med människor som arbetar med etiska frågor, bland annat vid biskopsmötet, och det har jag känt att vi redan har diskuterat igenom och sett att det inte innebär ett problem.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.