Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Nazister kan stoppas med våld"

Han är 26 år och har vid många tillfällen attackerat fascister. - Jag är stolt över att ha bidragit till att nazismen inte fått något utrymme i Göteborg, säger Eduardo.

Han är smärt och ser inte ut att ha en slagskämpes muskler.

Under flera år tillhörde han en anti-fascistisk grupp som använt våldet som metod.

Det är med tvekan han ställer upp för en intervju.

Han passar på frågor om hur det känns att fysiskt attackera en annan människa eller om offrens rädsla.

- Våldet i sig är inte intressant på ett personligt plan. Jag är här för att diskutera politik, säger han.

- Jag har varit aktiv i en politisk rörelse som kämpat för att behålla och skapa ett utrymme åt vänstern. Det handlar inte om personliga saker utan att uppnå en effekt på Göteborgs gatubild.

Eduardo, som han vill att vi kallar honom, är uppvuxen söder om Göteborg.

Han blev politiskt intresserad i 12-13-årsåldern i en tid av växande rasism med skinnskallar, Ultima Thule-musik och Bevara Sverige Svenskt. Vid 15 blev han socialist. Han lärde sig i skolan att han som socialist och adopterad från Chile var måltavla för nazister.

Stängningen av den nazistiska bokhandeln Midgård på Hisingen 1999 fick stor betydelse.

- Där såg jag hur äldre personer attackerade ägarens bil. Det var inspirerande att se demonstrationen och det folkliga motståndet. Jag såg effektiviteten i det.

Våldets effektivitet återkommer han till.

- Om inte antifascistiska grupper attackerat nazister hade det funnits fler aktiva nazister i Göteborg i dag. De hade hållit fler demonstrationer, torgmöten och flygbladsutdelningar. Vi ger dem ingen grogrund för att växa. Det är det som är poängen. De mest övertygade nazisterna fortsätter kanske men de får inte med sig så många fler.

Eduardo är övertygad om att de militanta anti-fascisterna hindrat och förebyggt nazistiska angrepp på vänstern.

- Det nazister gör där de inte möter motstånd är att angripa vänsterpartier, flyktingorganisationer och så vidare. De blir mer återhållsamma och försiktiga när de vet att det finns personer som angriper dem.

Är då alla de vänsterorganisationer som tar avstånd från RF:s och Afas våld otacksamma?

- Vad ledningen för exempelvis Vänsterpartiet säger är en sak. De kanske känner sig tvungna att hålla en viss linje. Men det är en annan fråga vad de enskilda medlemmarna tycker. Jag vet att det finns andra åsikter bland dem.

Eduardo säger sig ha många exempel på nazister som hört av sig till antifascisterna och sagt att de hoppat av. Så den rädsla det "antifascistiska våldet" skapar "har en positiv effekt".

RF:s och Afas våld riktas inte enbart mot nazister. Bland dem som drabbats finns också riksdagsmän och myndigheter.

- Frågar du mig så är det inte en framkomlig väg för att uppnå samhällsförändringar. Personligen tycker jag inte att det är en bra taktik.

- En liten nazistsekt kan stoppas med våld. Större samhällsfenomen som är negativa kan däremot inte stoppas med hjälp av gatstenar.

I dagens tidning fortsätter GP:s granskning av aktivisterna i extremvänstern i Västsverige. Bakom masken på extremvänsterns aktivister skymtar morgondagens chefsämnen.

Mest läst