Navid Modiri: "Jag tycker inte om ordet mångfald"

ANNONS
|

Jag gillar inte ordet mångfald. Inte för att det dragits sönder av politiska partier. Inte för att det kidnappats av både rasister och antirasister. Inte för att näringslivet har stampat sönder det.

Inte heller för att det låter konstigt och förvirrat. Inte för att det smakar torrt och söndertuggat. Inte för att det luktar konstigt.

Jag gillar inte ordet mångfald eftersom det är ett substantiv. Det går inte att göra. Prova själv. Sluta läsa den här texten nu och gå och gör mångfald. Det är inget retoriskt knep. Sluta läs. Gör mångfald.

Ser du?

Du kan inte göra mångfald eftersom mångfald är ett substantiv. Ett abstrakt substantiv dessutom. Du kan inte träna på mångfald. Du kan inte ge bort mångfald i present. Du kan inte ställa mångfald på hyllan. Du kan inte mäta mångfald. Du kan inte räkna på mångfald.

ANNONS

Däremot kan vi öva på öppenhet. Och som ett resultat av att vi tränar på öppenhet uppstår mer mångfald. På olika sätt. Och att öppna något är ett verb. Det är en handling, något du kan göra. Du kan öppna en dörr som Tommy Nilsson så fint lärt oss. Du kan öppna ditt hjärta som Fredrik Reinfeldt påmint oss om. Du kan öppna dig för en främling. Du kan öppna upp ditt hjärta på Facebook och be om hjälp. Du kan öppna ditt hem för en nyanländ familj som behöver någonstans att bo i ett par veckor.

Du kan öppna din famn för en hemlös man på stan. Du kan öppna upp ditt trånga sinne över ett par öl med killen i din klass som du trodde var rasist. Du kan öppna upp för feedback när din yngre kusin påpekar att du sa något fördomsfullt över julmiddagen. Du kan öppna ditt ordförråd och plocka ut 
n-ordet och lära dig ett nytt ord istället.

Du kan öppna upp för möjligheten att anordna ett knytkalas med de som bor i din trappuppgång. Du kan öppna den delen av din skalle som inte provat ny teknik sen folk pratade om cd-rom. Du kan öppna din dotters dator och kolla på Skam med henne.

ANNONS

Tumme upp:

Säsong 3 av Skam på SVT Play. Händerna upp för Tarjei Sandvik Moe som spelar Isak.

Tumme ner:

Vuxna människor som behöver skamma andra vuxna människor för att de tittar på Skam och känner sig berörda.

Navid Modiri arbetar med att föreläsa om integration och mångfald för svenska företag, organisationer och kommuner.

ANNONS