Naturgodis är inte nyttigt

ANNONS
|

På behörigt avstånd från de traditionella godishyllorna, granne med frukt och grönt, finns en färgglad avdelning. Naturgodis är numera ett självklart inslag i moderna livsmedelsbutiker. Såväl hyllor och produkter som producenter har ökat på senare år.

Hela avdelningen andas hälsokost men en granskning av innehållet bjuder på överraskningar. Innehållsförteckningarna är ofta förvånansvärt långa och energivärdet är sällan lägre än i vanliga godissorter.

- Det är en fråga om redlighet, att inte vilseleda kunden. I affären är det lätt att tro att jag inte kan bli tjock av det, att jag kan äta hur mycket jag vill. Det är inte sant. Naturgodis är inte bättre än vanligt godis ur kalorisynpunkt, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

ANNONS

Produkter från marknadsledande Exotic Snacks pockar på kundens uppmärksamhet. På hyllkanten finns loggan med devisen "Passion for nature". Men i takt med att E-numren hopar sig förs tankarna snarare till laboratoriemiljö än regnskog.

Cashewnötter BBQ innehåller tre smakförstärkare, varav en är E 621, mononatriumglutamat. Företagets jordnötscrackers innehåller samma omdebatterade tillsats samt den ifrågasatta smakförstärkaren E 634. Jordnötter/chokladmix innehåller ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns från den indiska lacksköldlusen. Det gör även de yoghurtdoppade kaneläpplena som består av ett 20-tal ingredienser men bara en femtedel frukt. Även de chokladdoppade bananchipsen innehåller mer socker än råvaran banan.

- Vi döljer inte att vi använder tillsatser. Men vi försöker att använda dem i minsta möjligaste mån och ha så lite färgämnen som möjligt, säger Pia Hedström, marknadschef på Nilssons Gott, företaget bakom Exotic Snacks.

Hon menar trots allt att deras produkter är både nyttigare och mer naturliga än traditionellt godis. Nötter är rika på bra fetter och torkade frukter innehåller fortfarande vitaminer som traditionellt godis saknar.

Dietisten Jannette Vera håller till viss del med men vill ändå mana konsumenterna till eftertanke.

- Naturgodis för ju tankarna till ord som naturligt och naturellt. Råvaran är ofta nyttig, men det som tillsätts, choklad eller annat, är bara extra tillskott av energi. Fett och socker, säger hon.

ANNONS

Marabous chokladdragérade jordnötter gör till synes inga anspråk på att vara särskilt naturliga eller hälsosamma. Trots det innehåller 100 gram av godiset 107 färre kilokalorier än samma kvantitet av Exotic Snacks snarlika produkt i lösvikt.

Att byta ut fredagens chipspåse mot bananchips kan låta som en listig kompromiss för soffpotatisen. Men energivärdet är faktiskt högre i Hemköps egna bananchips än i Pringles original.

Varumärket Parrots är också väl representerat i hyllorna. På hemsidan uppger Parrots sig vara "det spännande och sunda alternativet". Men vänder konsumenten den tilltalande förpackningen av torkad ananas blir hon brydd. Påsen innehåller bara 47 procent av själva frukten. Till största del består produkten av tillsatt socker. Parrots torkade ananas är kaloritätare än vanliga geléhallon.

- Det är ett fult sätt. Man tror att det bara är torkad frukt. De borde vara tydligare så att de inte lurar kunderna, säger Åsa Brugård Konde på Livsmdelsverket.

Färsk ananas innehåller 55 kilokalorier per 100 gram. Parrots torkade, eller kanske snarare sötade, innehåller 360. När frukten torkas försvinner vätskan och den naturliga sockerhalten koncentreras. Men den höga koncentrationen av naturlig sötma räcker inte i många fall, menar producenterna som därför tillsätter rikliga mängder socker.

På samma sätt sötas Exotic Snacks torkade frukter. Deras torkade ananasringar innehåller 44 procent tillsatt socker. I företagets sortiment av torkade frukter klarar sig endast fikonen och aprikoserna utan extra sötning.

ANNONS

- Smaken förändras mycket när frukterna torkas och sockret har också en konserverande effekt, säger Pia Hedström, på Nilssons Gott.

Medvetna konsumenter gör klokt i att studera även de mest förtroendeingivande förpackningarna. Det finns gott om både nyttiga och onyttiga naturgodisvarianter.

- Man kan äta allt. Det handlar om hur mycket och hur ofta, säger Jannette Vera.

Nötter till lunch?

ANNONS