Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Natt på museet: Gravkammarens hemlighet

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Natt på museet: Gravkammarens hemlighet

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Komedi

Komedi

Natt på museet: Gravkammarens hemlighet

Regi: Shawn Levy

USA/Storbritannien, 2014 (98 min)

Vilken sorti han gör, Robin Williams. Nästan som om det vore meningen. Hans rollfigur stelnar till vax, men väcks till liv igen. Sitter där på hästryggen med ett brett leende och blickar ut över museet. En blinkning till publiken från andra sidan graven. Alla som kan sin knasiga komediserie Natt på museet vet att Williams där – med den äran – personifierar Teddy Roosevelt, USA:s 26:e president.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vaxdockan får, tillsammans med övriga föremål på Naturhistoriska museet i New York, liv i film nummer ett, efter den kroatiske serietecknaren och författaren Milan Trencs barnbok. Kaoset kommer som en fullständig chock för den frånskilde, nyanställde nattvakten (Ben Stiller) som får hantera allt från neanderthalare till galopperande Tyrannosaurus rex-skelett. Dessutom en farao: Ahkmenrah. Dennes gyllene tavla, med magisk kraft, är nu i fara.

Den brokiga skara som kämpar mot klockan för att rädda tavlan inbegriper även hunnernas kung Attila, en dresserad apa och Sir Lancelot.

Eftersom jag redan som barn var besatt av egyptiska gravmysterier köper jag premisserna rakt av. Rollistan imponerar och många, inte minst Ricky Gervais, gör strålande insatser i högt tempo i äventyret som lyckas förbli hisnande tramsigt in i det sista.

Det vi bevittnar är trots allt en stil- och träffsäker drift med samtidens historielöshet och behov av snabba kickar. Filmen säger, på sitt eget surrealistiska sätt, en hel del om mikro- och makroperspektiv, inkluderande och exkluderande museipraktiker, och vår möjlighet till identifikation med gamla dammiga föremål på anrika institutioner satta att vårda och bevara vårt så kallade kulturarv.