Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Nathea och Noelle.

Nathea får alla att byta strumpor

Var annorlunda och ta på dig olika strumpor. Över 40 000 har tackat ja till tioåriga Nathea Anemyrs Facebook-upprop att hylla olikheter. Det som driver henne är storasystern som har Downs syndrom.

- Noelle är världens bästa syster. Hon är rolig men kan också vara småtjurig och jobbig, beskriver Nathea Anemyr, sin storasyster.

Det var just tankar om att vara annorlunda som fick Nathea i Vimmerby att starta kampanjen Rocka sockorna. På Facebook berättade hon om sin syster: "Jag är stolt över Noelle, hon är rolig. Jag blir ledsen när jag hör fula ord om andra människor".

Samtidigt uppmanade hon skolor och arbetsplatser att hylla olikheter inför Internationella Downs syndrom-dagen lördagen den 21 mars. Det ska ske genom att barn, ungdomar och vuxna bär olika strumpor i regnbågens alla färger. Som en slags färgstark markering till rätten att få vara sig själv. Hennes event går 20 mars eftersom ingen går i skolor på lördagar och det är färre än vanligt som arbetar.

- Det är roligt att göra en bra sak av att vara annorlunda, tycker Nathea.

Och det blev ett stort genomslag på sociala medier. Framtill till onsdagseftermiddag var det 44 000 som sagt att de ska medverka. Och fler lär det bli eftersom det är tid kvar till den event-dagen. Till och med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) blev nyfiken och hörde av sig.

- Han tyckte det var en bra idé och sa att han och andra politiker också skulle byta strumpor, berättar Nathea.

Mamma Erica Rinaldo är glad för den stora responsen som Rocka sockorna fått.

- Det är jättekul. Nu blir det rikstäckande eftersom det är skolor från norr till söder som är med i uppropet. Jag är också jättestolt för Natheas initiativ. Hon har tagit på sig en beskyddande roll för sin storasyster och alla andra som är lite annorlunda.

Tanken är att Rocka sockorna ska återkomma nästa år.

- Ja, det vill Nathea, hon är mycket engagerad, säger Erica Rinaldo.

Mest läst