Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy84cc94.jpg

Nasa-skrot slog ned - i Kanada?

Resterna av Nasas sex ton tunga satellit UARS har nått jorden, meddelar USA:s rymdflygstyrelse. Enligt vittnesmål på Twitter har satellitdelar siktats i västra Kanada.

Inför UARS dödsryckningar kunde Nasa bara specificera nedslagsplatsen till någonstans mellan 57 grader nord och 57 grader syd. Det är ett gigantiskt område som innefattar bland annat flera av världshaven, Afrika, Sverige upp till norra Götaland - och Kanada.

"Den skrotade Upper Atmosphere Research Satellite föll till jorden mellan 05.23 och 07.09 (svensk tid). . . Den precisa tiden och platsen är ännu okänd", skrev Nasa på lördagsmorgonen svensk tid.

Samtidigt började vittnesmål strömma in på internet om att nedslaget skett vid Okotoks, en stad strax söder om Calgary i västra Kanada.

Trots att det är ett i sammanhanget välbefolkat område rapporterades inga skador, vilket fick skämtlynnet att ta över på Twitter: "Troligen har den slagit ned i Kanada, så hopp finns om att det landade på (den kanadensiske tonårsidolen) Justin Bieber", skrev någon.

Enligt Nasa skulle ungefär ett halvt ton kunna nå jordytan. Och dessa 500 kilo skulle i småbitar spridas ut över ett område med 80 mils diameter, så det är osäkert hur mycket av skrotet som kommer att hittas.

Mest läst