Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

615999.jpg

Narkosläkaren frias

Narkosläkaren frias av tingsrätten från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Enligt domen har tingsrätten inte funnit bevisningen tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det över huvud taget har begåtts ett brott i det här fallet.

"Åklagarens påstående bygger på ett analysbevis, i vilket det har påvisats en exceptionellt hög koncentration av tiopental i blodet från det avlidna barnet", skriver rätten enligt pressmeddelandet.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller tillräckligt säkert lyckats bevisa att läkaren skulle ha agerat på något sätt som inte varit medicinskt motiverat i samband med att barnet dog.

Inte tillförlitligt

Tingsrätten anser inte att resultatet är så tillförlitligt att det fullt ut kan ligga till grund för en fällande dom.

Tingsrätten konstaterar att om läkaren hade gett en oerhört hög dödlig dos tiopental i avsikt att barnet skulle dö, inte i avsikt att lindra smärta eller ångest, så skulle det "utan tvekan" vara straffbart som dråp enligt svensk rätt. Detta "oavsett om det föranletts av barmhärtighetsmotiv och oavsett om barnet ändå skulle ha dött inom en mycket kort tidsrymd."

Sjukhuspersonal glada

– Vi kan inte säga något ännu, eftersom vi inte har läst domen ännu. Men naturligtvis är alla här på sjukhuset väldigt glada över den friande domen, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, till vilket Astrid Lindgrens barnsjukhus tillhör.

Mer info inom kort.

* Den tre månader gamla flickan dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna den 20 september 2008.
* Föräldrarna polisanmälde sjukvårdspersonalen den 6 oktober för felbehandling av dottern. De ville få utrett vad som hade hänt och begärde att flickans kropp skulle obduceras.
* Vid obduktionen hittades en extremt hög koncentration av sömnmedlet tiopental. * Rättsmedicinalverket larmade då polis och åklagare.
* Den nu 57-åriga narkosläkaren som var ansvarig för flickans vård i slutskedet häktades i mars 2009. Hon åtalades den 1 februari 2010 misstänkt för dråp. (TT)

Mest läst