Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Politikerna i regionen är överens, frågan är om medborgarna är överens med det politiska etablissemanget, skriver debattören.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Naiv tro på regionförstoring

  Vi anser att regionen ska växa i lugn takt. Det är naivt att tro att Västsvenska paketet ska leda till den kraftiga tillväxt som förespråkas av bland andra Leif Blomqvist (S), skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman (VV).

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Leif Blomqvist (S) skriver varför han arbetar för det Västsvenska paketet. Enligt Blomqvist ska paketet som inkluderar Västlänken, ett av de dyraste och mest samhällsekonomiskt olönsamma projekten i Sveriges historia, lösa jobben och miljön.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Frågan om regionförstoring är en återkommande diskussionspunkt där personer som Blomqvist är alldeles för naiv i tron att vi kan nå en så kraftig tillväxt som förespråkas. Vi anser att Göteborg och regionen ska och kan växa men i en mer naturlig och lugn takt. Själva begreppet regionförstoring innebär dessutom ökad bilpendling – ett motsatsförhållande som ingen vill ta upp i debatten. Centraliseringstanken är inte nödvändigtvis ett framgångskoncept.

  Olönsamma projekt som Västlänken ska tas på största allvar då vi egentligen inte kan sia om framtiden och tillväxten. Vad är fel med att bygga lösningar som kan utvärderas och kompletteras med tiden? Vår motion, som behandlas på nästkommande sammanträde i Göteborgs kommunfullmäktige, om att utreda en pendeltågsslinga, är ett mycket bra exempel på hur en förbättring av Göteborgs central kan hanteras i etapper.

  Blomqvist missar också vikten av att förankra politiska beslut när han skriver att regionerna och kommunerna är överens om Västsveriges framtid. Är medborgarna överens med det politiska etablissemanget? En kraftig satsning på kollektivtrafik innebär också ökade kostnader som ska konkurrera med sjukhusens anslag. Hur hanteras detta? Vad gör vi när regionen kört sönder marginalerna och skattetrycket blir för högt?

  Att igen påstå att S var påtvingade en motprestation håller fortfarande inte. S som opposition borde mycket starkare ha ifrågasatt varför regeringen valde att vältra över kostnader på regionen och kommunerna. En fråga som hela tiden kommer i skymundan. Varför väljer S att acceptera det?

  Theo Papaioannou (VV)

  partiledare, Vägvalet

  Tom Heyman (VV)

  vice partiledare, Vägvalet