Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Nagano tar över efter Dudamel

Efter fem år med Gustavo Dudamel väntar nu tre år med Kent Nagano. Hösten 2013 börjar samarbetet mellan Göteborgssymfonikerna och den amerikanske stjärndirigenten.

Som GP skrev redan i våras är Kent Nagano det namn som GSO velat knyta till sig efter det långa och lyckosamma samarbetet med Gustavo Dudamel. På torsdagen bekräftade symfonikernas vd Helena Wessman att man lyckats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kent Nagano blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare för Göteborgs Symfoniker från och med hösten 2013. Med Gustavo Dudamel som hedersdirigent, Neeme Järvi som chefdirigent emeritus och Christian Zacharias som förste gästdirigent har orkestern från och med nästa år fyra tunga dirigentnamn knutna till sig. Men ingen med den klassiska titeln chefdirigent.

- Nej, vi söker inte chefdirigent just nu, säger Helena Wessman.

Var Kent Nagano för dyr för den titeln?

- Nej, det här handlar inte alls om pengar. Vi har hittat den optimala lösningen för vårt samarbete med Kent Nagano och är mycket glada över detta.

Fler veckor per säsong

Kent Naganos åtagande är mer omfångsrikt i tid – 6-7 veckor per säsong – än Gustavo Dudamels var de sista åren då han tillbringade cirka 5 veckor i Göteborg per säsong.

Är det då någon skillnad mellan den titel Kent Nagano fått och titeln "chefdirigent"?

- Det är stort åtagande som Kent Nagano tackat ja till, men kanske med en liten skillnad i inflytandet över verksamheten, jämfört med en chefdirigents.

Ingen chefdirigent, men väl fyra väldigt starka namn under samma tak. Hur många storheter får plats egentligen?

- Vi känner ingen trängsel, vårt mål är att jobba med så många storheter som möjligt och vi tycker att vi har fått ihop en fantastisk palett så här långt. Vi bryter inte goda relationer med tidigare dirigenter.

Kommer ni att återuppta sökandet efter en chefdirigent när det blir en "lucka" nästa gång?

- Det går inte att svara på nu, tre år går fort, men vi får se hur det utvecklar sig.

Hur sannolikt är det att nästa dirigent ni skriver kontrakt med är en kvinna?

- Vi jobbar väldigt strukturerat med att ta in kvinnor som dirigerar, och har i ett par år nu haft sex kvinnor per säsong. Vi kommer att fortsätta bygga relationer med de dirigenter som fungerar bra ihop med orkestern. Vi ska vaska fram dem. Än så länge är utbudet ganska litet, men eftersom många andra konserthus jobbar medvetet med den frågan också kan det ändra sig ganska snabbt. Jag är den första att välkomna en kvinna till en dirigenttitel hos oss, men det får ta den tid det tar, säger Helena Wessman.

"En utomordentlig orkester"

Kent Nagano och Göteborgs Symfoniker hade i april stora framgångar med ett konsertant framförande av Wagners opera Ragnarök och gjorde sin första konsert tillsammans redan för 20 år sedan. Nu går de alltså in i ett tätare samarbete, som inleds redan i vår, då man på torsdagen tog beslut om en extrainsatt konsert 9 april, med Nagano som dirigent.

- Göteborgs Symfoniker är en utomordentlig orkester, inte bara tekniskt lysande utan en orkester med djupgående klangfärg, personlighet och stil vilket återspeglar dess betydelse och gedigna nordiska tradition. Jag är förtjust och hedrad över att ha blivit tillfrågad att ingå i den långa lista över berömda dirigenter som utgör en del av orkesterns arv, bland dem Jean Sibelius, Carl Nielsen, Wilhelm Furtwängler, Pierre Monteux och Herbert von Karajan, liksom chefdirigenterna Wilhelm Stenhammar, Charles Dutoit, Neeme Järvi och, nyligen, Gustavo Dudamel, säger Kent Nagano i ett pressmeddelande.

Orkesterns förste konsertmästare Per Enoksson säger:

- Det är en stor ära att Kent Nagano tackat ja till det här uppdraget. Utnämningen kommer att ge Göteborgs Symfoniker styrkan och möjligheten att utvecklas ytterligare, samt att hitta nya utmaningar. Jag är mycket glad!

Mest läst