Världen hyllar Loreen

ANNONS
|

I samma ögonblick som det stod klart att Loreen tagit hem segern i årets schlager-EM utbröt total eufori, inte minst i sociala medier. Den svenska stjärnan hyllades av allt från tidigare schlager-EM-vinnare till programledare, politiker och bloggare.

Sveriges senaste schlager-EM-vinnare Charlotte Perrelli, som vann med "Take me to your heaven 1999, var stolt över Loreens insats.

"Jag är så glad för Loreens skull. Stort grattis från mig! Hon är väl värd detta som vågade sticka ut med ett såpass annorlunda nummer. Äntligen får vi eurovision i Sverige igen!", hälsade hon i en skriftlig kommentar till TT Spektra.

Schlagerstjärnan Carola vann tävlingen 1991 med "Fångad av en stormvind". På sin blogg kallade hon på lördagen Loreen för "en stjärna i tiden":

ANNONS

"Ditt sätt att sjunga med sådan integritet och konstnärlig frihet med mycket kärlek är så befriande. Och även svårt. Du klarade eldprovet, Loreen".

Twitter-eufori

"Ja, Loreen levde verkligen upp till de höga förväntningarna!", skrev utrikesminister Carl Bildt sent på lördagskvällen på Twitter, där han var långt ifrån ensam om att jubla.

"Så välförtjänt Loreen. Välkommen in i vinnarklubben", gratulerade Richard Herrey, som tillsammans med sina bröder Per och Louis i Herreys vann schlager-EM 1984 med låten "Diggi-loo diggi-ley".

Eric Saade, trea i tävlingen förra året med bidraget "Popular", var inte sen att stämma in i hyllningskören:

"Loreen, du är fantastisk!", twittrade han.

Utländska röster

Även internationella hurrarop hördes på mikrobloggen. Amerikanske kändisbloggaren Perez Hilton har tidigare skrivit beundrande om Loreen och kallat "Euphoria" för "suverän europop" i sin blogg.

"Jag är glad att Loreen vann eurovision. Som jag tidigare sagt, jag gillar verkligen den låten!", skrev han i natt.

Brittiska medier deppade en smula över Engelbert Humperdincks placering näst sist på resultatlistan, men applåderade ändå den svenska vinnaren och inte minst hennes engagemang i mänskliga rättigheter under evenemanget.

"Vid sidan av dansgolvet var hon en av få deltagare som inte stoppade fingrarna i öronen när debatten om mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan rasade", menade tidningen Independents skribent.

ANNONS

I amerikanska medier gick man steget längre - i Washington Post menade man att Loreens placering över tvåan Buranovskije Babusjki "kan ha varit Sveriges största seger över Ryssland sedan slaget vid Narva 1700".

ANNONS