Athena Farrokhzad bedriver en brevkampanj mot Bokmässan.
Athena Farrokhzad bedriver en brevkampanj mot Bokmässan.

Uppmanar författarkollegor stanna hemma

Athena Farrokhzad kampanjar för att författare ska bojkotta Bokmässan.

ANNONS
|

Athena Farrokhzad driver en brevkampanj för att få Bokmässans internationella författare att hoppa av. I stället uppmuntras de att medverka på den alternativa bokmässan i Göteborg.

I brev uppmuntrar poeten och aktivisten Athena Farrokhzad internationella gäster på höstens Bokmässa i Göteborg att ställa in sin medverkan "som ett ställningstagande mot normalisering av fascism och i solidaritet med svenska kollegor."

Tvåhundra författare, översättare "ledamöter i Svenska Akademin och andra inflytelserika och viktiga litterära personer" strejkar nu, berättar hon i brevet. Detta eftersom Bokmässan, trots protester, beslutat låta Nya tider "en högerextrem tidning med rasistisk agenda och kopplingar till den nynazistiska svenska rörelsen" delta som utställare

ANNONS

"Den kenyanska författaren Ngugi wa Thiong'o, en av årets hedersgäster, har redan beslutat sig för att ställa in sin medverkan. Vi hoppas att fler internationella författare gör detsamma."

Oroliga författare har hört av sig

Anna Falck är senior rådgivare på Bokmässan och tidigare vd. Enligt henne har författare som fått brevet blivit oroliga och hört av sig till Bokmässan.

–De är så pass många att vi kan se att det är ett systematiskt arbete som pågår, säger hon.

–Athena får göra som hon vill som privatperson men brevet uppmuntrar till att förstöra Bokmässan, vilket är beklagligt.

Formulerar hon brevet i egenskap av privatperson?

–Man kan få uppfattningen att fler står bakom. Jag har varit i kontakt med Göteborgs Litteraturhus och tycker att det är olyckligt om det uppfattas som om även de ligger bakom det här brevet. De bör ta avstånd från det.

Sofia Gräsberg är verksamhetsledare på Göteborgs litteraturhus som arrangerar ett litterärt program vid sidan av Bokmässan. Athena Farrokhzad medverkar där tillsammans med Fanna Ndow Norrby och Jenny Tunedal i en av programpunkterna.

– Jag har pratat med Athena Farrokhzad, och hon beklagar det missförstånd hennes brev kan ha orsakat. Hon har verkligen inte agerat med vårt mandat utan skickat ut de här breven på egen hand som en författare till andra författare. Brevet är olyckligt formulerat eftersom det verkar som att hon talar i vårt namn, men det gör hon alltså inte. Vi uppmanar givetvis ingen till bojkott.

ANNONS

Begriper att brevet kan missförstås

Sofia Gräsberg har talat med Anna Falck och med olika förlag.

– Vi har gjort klart för alla inklusive Athena att hon inte har agerat med oss bakom sig. Hon förstår att brevet kan missförstås. Samtidigt menar hon att uttrycket "alternativ bokmässa" inte specifikt behöver handla om Litteraturhusets program på Världskulturmuseet. Det finns fler alternativa samtal.

Enligt Gräsberg är det viktigt att skilja på Författaruppropet som uppmuntrar till bojkott av Bokmässan och riktar sin protest mot mässans ledning. Och Göteborgs litteraturhus, som arrangerar sitt program för alla. Inte bara för dem som bojkottar Bokmässan, utan också för dem som vill bredda perspektivet och ta del av fler litterära samtal och diskussioner.

– Brevets sista stycke blir då särskilt olyckligt, där författarna uppmanas att ställa in sin medverkan på Bokmässan och i stället medverka på den alternativa bokmässan som äger rum i Göteborg. Fram till dess tycker jag mest att Athena Farrokhzad ger information om läget.

Tycker du att hon ger en korrekt bild av den komplexa frågan?

–Det är komplicerat och svårt, och hon ger sin bild av läget. En bild hon delar med många andra. Det som blir problematisk här är att det kan verka som att hon gör det i vårt namn. Det kan ju vara direkt skadligt för oss som förening. Vi är redan frustrerade över att utmålas, inte minst i media, som antagonister till Bokmässan. Vi ser oss inte som en motrörelse utan vill tänka att vi erbjuder något bredare och större än så.

ANNONS

"Helt och hållet hennes initiativ"

Jesper Brygger, konstnärlig ledare för Litteraturhuset, har i egenskap av författare undertecknat Författaruppropet. Samtidigt poängterar han att Litteraturhuset inte känt till eller haft något samröre med Athena Farrokhzad när det gäller breven.

– Det här har skett helt och hållet på hennes initiativ och vi har inte haft någonting med det att göra. Vi går inte in och uppmuntrar till bojkott, utan ser vårt program som ett annat litterärt rum, positivt för det litterära samtalet i Göteborg. Samtidigt kan jag inte fördöma att Athena på egen hand går ut och gör det här. Författarna är vuxna människor som själva kan bedöma om de ska medverka eller inte. Det är fånigt att Bokmässan ser det här som en kampanj.

Ngugi wa Thiong'o ställer in sin medverkan och kommer inte till Göteborg. På vilket sätt gagnar det ett litterärt samtal?

– Det är en fråga jag tycker att du ska ställa till Anna Falck och Bokmässan. Det är deras agerande som försätter honom som författare i en position där han måste välja.

GP har vid upprepade tillfällen sökt Athena Farrokhzad för en kommentar, men hon har valt att avstå.

ANNONS