Gabriel Byström.
Gabriel Byström.

Tre frågor till Gabriel Byström

ANNONS
|

I dag publicerar GP en första artikel av två om relationerna mellan familjen Lundin och det svenska utrikesdepartementet. Lundinfamiljens oljebolag Lundin Petroleum utreds just nu för folkrättsbrott. GP:s kulturchef Gabriel Byström har tidigare skrivit om hur Lundin Petroleum och den svenska ambassadören i Etiopien regelmässigt utbytte information.

Vad är nytt i den här historien?

- Det som blir tydligt är att relationerna mellan familjen Lundin och människor som har anknytning till UD är systematiska och utvecklade.

Framför allt syns det när det gäller Rusforest, ett skogsbolag som ägs av familjen Lundins maktbolag Vostok Nafta. Diplomaten Sven Hirdman, som bland annat varit ambassadör i Moskva, var under många år styrelseordförande i bolaget, idag är han hedersstyrelseordförande. Även om han slutat som ambassadör hade han kvar sitt diplomatpass och agerade som introduktör på UD. Parallellt jobbade han alltså för familjen Lundin

ANNONS

Dessutom pekar texterna på nätverkandet mellan svenska ambassaden och svenska konsuler i Schweiz och familjen Lundin. När en svensk-schweizisk handelskammare skulle bildas var det Ian Lundin som blev ordförande. Det är intressant att se hur Ian Lundin har förgreningar in i UD.

Utrikesminister Carl Bildt har tjänat många miljoner på sitt arbete för familjen Lundin. Det departement som han nu förestår har haft täta förbindelser med familjen som är huvudägare i ett företag som just nu utreds för folkrättsbrott.

Frågorna man måste ställa sig är: Är det bra? Vill vi detta? Svaret är förstås: Nej, det är svårt provocerande.

Vilka reaktioner har du fått från UD under det här arbetet?

– Sven Hirdman tycker inte att de här förbindelserna är konstiga. Bildt som naturligtvis ser problemet säger nej till intervjuer. Det är hans vanliga taktik när det bränns eller är obehagligt.

Varför är det viktigt att fortsätta att gräva i den här historien?

– Om representanter för den svenska staten har den här typen av förbindelser med ett företag som har det track record som Lundin Petroleum har och som utreds för folkrättsbrott är det djupt problematiskt. Lundin-familjens bolag drar sig inte för att samarbeta med diktatorer eller att vara verksamma mitt i politiska härsmältor i stater som helt struntar i mänskliga fri- och rättigheter. Vad den svenska regeringen och dess tjänstemän gör och inte gör formar bilden av Sverige.

ANNONS
ANNONS