Titta, vilken stolskandal som Draken döljer

1995 räddade göteborgarna biografen Draken genom att "köpa" stolarna i salongen. Som tack fick de namnskyltar i mässing. Drygt 700 namnskyltar som nu ligger och skräpar i två kassar på filmfestivalens kontor.

ANNONS
|

Berättelsen om biografen Draken har blivit en legend bland filmälskare och filmskapare i Göteborg och på andra håll i världen. Många internationella gäster har genom åren kommenterat den solidariska handlingen: att göteborgarna tillsammans räddade kvar sin praktfulla singelbiograf vid Järntorget.

Första filmvisningen ägde rum våren 1956, och reguljära visningar upphörde först i maj 1995 då SF bestämde sig för att lägga ner bion. Göteborgs filmfestival agerade då tillsammans med bland annat Göteborgs Posten, Göteborgs kommun och drygt 700 ptrivatpersoner som gick in med pengar för att rädda bion. Trapphus, toaletter, biljettkassa och salongens stolar köptes loss. Som tack fick de personer, som satsat 1000 kronor var, sina namn på mässingsskyltar som fästes på stolsryggarna i salongen. Totalt 713 stycken, lika många som biografens stolar.

ANNONS

Namnskyltarna har genom åren blivit lite av ett signum för Göteborgs filmfestival. Men när Folkets hus i somras renoverade fick salongen nya omklädda stolar. Personal från Göteborgs filmfestival som upptäckte vad som höll på att ske skruvade loss och sparade namnskyltarna.

Ett halvår senare ligger de fortfarande och skräpar, med oklart öde, i två kassar på filmfestivalens kontor.

– Vi har bevarat dem för att de är en så viktig del av Drakens och festivalens historia säger Mirja Wester med operativt ansvar för filmfestivalen.

Exakt vad som nu sker med skyltarna är fortfarande oklart:

– Vi har bollat olika lösningar, allt från att ge tillbaka dem till de personer som satsat pengar till att hänga upp skyltarna på snygga tavlor på Draken eller göra någon annan slags permanent installation inför festivalens 40-årsjubileum, säger Mirja Wester.

Har ni frågat Folkets hus om ni får sätta tillbaka skyltarna på stolarna igen?

– Nej det har vi inte, men det var en bra idé!

Lina Lindquist, vd för Folkets hus Göteborg som är hyresvärd för filmfestivalen, är dock inte lika förtjust i tanken:

ANNONS

– Vi vill gå vidare. Vi värnar naturligtvis om historien men tycker att skyltarna ska bevaras på ett annat sätt. Lokalen har andra förutsättningar i dag och används inte bara för filmfestival. Vi har en mängd andra arrangemang där året om.

Lina Lindquist poängterar att Drakens vänner, den förening som genomförde namnskyltsreformen och räddade kvar biografen, gick i konkurs och att Folkets hus då köpte tillbaka Draken. Gamla överenskommelser gäller därför inte längre.

– Många ska också ha skruvat ner namnskyltar och tagit med sig dem hem, vilket skapade problem genom att de fick ersättas. Förre vd:n Lennart Lundgren fattade därför det här beslutet.

Samtidigt ställer sig Lina Lindquist positiv till att till exempel skapa en tavla med namnskyltarna i på Draken för att bevara och exponera dem.

– Vi får sätta oss ner och prata med representanter för Filmfestivalen. Men precis just nu har nog alla där fullt upp med annat.

ANNONS